Hlavní obsah

Kaddáfí je internetovou hrozbou i po smrti

Novinky, mif

Podle bezpečnostních expertů se stalo již téměř pravidlem, že počítačoví piráti zneužívají významné celosvětové události, jako je královská svatba nebo zemětřesení v Japonsku. Výjimkou není ani smrt známých osobností. Nejnovější pastí počítačových pirátů je smrt svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Článek

Už od začátku nepokojů se objevovaly podvodné internetové stránky, které informovaly o smrti svrženého Kaddáfího. Místo exkluzivních videí a fotek však lidé většinou narazili na zákeřné trojské koně a viry. Poté, co byl bývalý libyjský vůdce zadržen a zastřelen povstalci, množství počítačového smetí na síti ještě dramaticky narostlo.

„Technice, kterou hackeři využívají při důležité události, se říká ‚search poisoning‘. Funguje tak, že když uživatel vyhledává danou informaci v internetovém vyhledávači, zobrazí se mu sice relevantní titulek, ale odkaz jej povede někam úplně jinam – většinou na stránku, která ohrozí jeho bezpečnost,“ varoval Igor Hák, technický ředitel společnosti ESET software.

Spam a sociální sítě

Kromě podvodných internetových stránek se počítačoví podvodníci snaží nebezpečnou havěť šířit také prostřednictvím nevyžádané pošty a sociálních sítí. To může potvrdit také uživatel Pavel K., jehož přítelkyně si počítač zavirovala po kliknutí na odkaz na Facebooku.

„Tak bohužel přítelkyni se podařilo počítač kvůli Kaddáfímu zavirovat. Kamarád na Facebooku jí poslal odkaz na video, kde je prý zaručeně vidět, jak zemřel. Po kliknutí na odkaz jí prý počítač zahlásil, že je potřeba stáhnout Adobe Flash Player, který není počítačem podporován… Samozřejmě místo něj si nainstalovala virus. Od té doby nejde počítač vůbec zapnout,“ popsal svou nepříjemnou zkušenost uživatel Pavel K.

V takovýchto případech mají bezpečnostní experti vždy stejné doporučení – na podobné odkazy by lidé neměli vůbec klikat. Pokud se již na podvodné stránky dostali, rozhodně by neměli stahovat do počítače žádné soubory. Vhodné je také pravidelně kontrolovat antivirový program a další bezpečnostní aplikace.

Ukryté podvodné weby

V poslední době začali počítačoví piráti hojně zneužívat služby pro zkracování webových adres. „Spammeři začali zkrácené URL odkazy využívat kreativním způsobem. Provozují vlastní služby pro poskytování těchto odkazů, ale v těle nevyžádaných zpráv tyto vlastní zkratky nepoužívají,“ uvedl Petr Cícha, který zastupuje společnost Symantec v komunikaci s médii.

„Volí dvoustupňovou metodu, kdy ve zprávě uvedou zkrácený URL odkaz vytvořený některou zaběhnutou zkracovací službou, tento odkaz ukazuje na zkratku vytvořenou na zkracovacím serveru spammera a jejím cílem jsou teprve vlastní podvodné stránky,“ vysvětlil.

Aby se nepodařilo podvodnou internetovou stránku tak rychle odhalit, registrují ji i několik měsíců před jejím zneužitím. „Legitimita domény se odvozuje i od jejího stáří, takže tento postup znesnadňuje odhalení podvodných domén,“ dodal Cícha.

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám