Hlavní obsah

Množství virů pro mobily se letos proti loňsku zdvojnásobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové smetí neútočí jenom na notebooky a PC sestavy. Piráti mají na mušce i mobilní telefony a tablety. Podle prognózy společností IBM a AVG se navíc množství škodlivého softwaru pro mobilní zařízení v letošním roce proti loňsku zdvojnásobí. Viry dokážou odposlouchávat mobilní komunikaci nebo krást peníze prostřednictvím odesílání prémiových SMS.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle zprávy týmu IBM X-Force vede rychlé přijímání mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a tablety ve firmách, a to včetně přístupu, kdy uživatelé mohou používat svá vlastní zařízení, k novým bezpečnostním hrozbám.

"Škodlivý software napadající mobilní telefony je často distribuován přes aplikace třetích stran. Mobilní telefony se stávají stále atraktivnější platformou pro autory virů, uživatelská základna totiž rapidně roste a viry pro mobilní telefony lze velice snadno zpeněžit," uvedl mluvčí IBM Miroslav Hažer.

Ve snaze vylákat z lidí peníze se podle nové čtvrtletní studie AVG počítačoví zločinci přesouvají od platebních karet stále více k mobilním operátorům, kteří za ně peníze vybírají. Zločinec nainstaluje vir na vybraný smartphone a ten pak odesílá takzvané prémiové SMS zprávy, když majitel telefonu spí. Mobilní operátor oběti bude zpracovávat poplatky a převádět peníze do zločinecké organizace, i když je její sídlo na druhém konci světa. V době, kdy si oběť všimne poplatků a požádá mobilního operátora o zastavení zpracování plateb, může být už odcizena velká částka.

Operační systém Android zaujímá téměř 50procentní podíl na trhu smartphonů, a představuje proto pro zločince atraktivní cíl. Většina škodlivých aplikací pro Android se zaměřuje na vydělávání peněz z prémiových SMS, nicméně v červenci AVG vyšetřovala aplikaci, která zaznamenává oběti telefonních rozhovorů a SMS zpráv a zasílá je na útočníkův server pro analýzu k identifikaci případných důvěrných dat. Nejpopulárnější škodlivou aplikací pro Android je Angry Birds Rio Unlocker.

Bouře kyberzločinu

Počítačová kriminalita je na vzestupu. Podle výzkumné agentury The Future Laboratory nás ale nejkrušnější chvíle ještě čekají. Bezpečnostní experti dokonce hovoří o příchodu bouře kyberzločinu, která se dotkne většiny uživatelů internetu.

Počítačové podsvětí je podle zprávy agentury The Future Laboratory, která byla vypracována pro antivirovou společnost AVG, stále důmyslnější a hůře odhalitelné. To samé platí i o nových virech a trojských koních. Katastrofický scénář dokresluje fakt, že lidé jsou při brouzdání na internetu méně opatrní a velice často podceňují zabezpečení počítačů i mobilů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám