Hlavní obsah

Kybernetický útok může destabilizovat celou Evropu

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Malware a krádeže soukromých dat působí naprosto směšně v porovnání s hrozbou, které může brzy čelit celý svět - kybernetickému útoku na energetické zdroje.

Článek

Tento problém v Evropě vyvstal kvůli nedávným krádežím emisních povolenek, které ukázaly zranitelnost států Evropské unie z hlediska kybernetické bezpečnosti. To však není první zaznamenaný případ – podobná situace už nastala ve Spojených státech. Informovala o tom společnost NERC (The North American Electric Reliability Corporation). Jde o viry Aurora, Stuxnet a Nigh Dragon, které by mohly jednoduše ovlivnit chování takzvaných PLC (Programmable Logic Controller). Ty kontrolují systémy v elektrárnách již několik desítek let, tedy ještě od doby, kdy nebyl vynalezen internet. To znamená zranitelnost ovládání senzoru chemických látek, teploty, robotického vybavení, hydroelektrického ovladače a dalších důležitých systémů, které by mohly ve svém okolí napáchat hotové peklo, padne-li jejich kontrola do špatných rukou.

Jestliže tedy hackeři najdou cestu, kterou lze tyto věci uskutečnit, bude svět čelit nové hrozbě. A nejde o žádné ohrožení soukromí na Facebooku. Jak tedy těmto problémům zabránit? Jednoduchým vzděláváním zaměstnanců technického sektoru elektráren a aktualizací zastaralých systémů. Bohužel, kvůli nedávným škrtům v rozpočtu je aktualizace nemožná a vzdělávání tisíců zaměstnanců elektráren se zdá rovněž neproveditelné. Najmout zkušené bezpečnostní specialisty je kvůli rozpočtu též nemožné.

I přesto je možné, že se situace v elektrárnách změní k lepšímu. Svědčí o tom právě zájem společnosti NERC. Ve spojení hackerů s teroristy by byla jakákoliv válka brzy u konce, bez globálních energetických zdrojů jako těžba ropy, petrochemický průmysl a energetika samotná. Tato situace by tedy měla být v zájmu světové bezpečnosti prioritou při zabezpečování energetických firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám