Hlavní obsah

Hackeři budou stále častěji napadat auta, domy a rozvodné sítě

Místo serverů velkých firem a bankovních účtů jedinců se hackeři v blízké budoucnosti zaměří na zcela jiné cíle. Podle studie The Future Laboratory, která byla vypracována pro antivirovou společnost AVG, budou útoky stále častěji směřovat na automobilové systémy, zabezpečení domácností či na rozvodné sítě. Sabotéři budou moci ohrozit chod zdravotnických zařízení nebo narušit ostrahu věznic.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco počítačová kriminalita a zákeřnost programů je čím dál důmyslnější a hůře odhalitelná, uživatelé jsou stále méně opatrní při zabezpečování svých on-line přístrojů. Například svou antivirovou ochranu neaktualizuje třetina Evropanů. V Česku si v posledním půlroce pořídilo aktualizaci antiviru jen 26 procent a ve Velké Británii 38 procent uživatelů.

Počítačoví zločinci se stále více zaměřují na lidský faktor. Snaží se přimět uživatele ke stahování a instalování škodlivého softwaru, vydávají se za poskytovatele antivirových programů nebo za jiný důvěryhodný zdroj.

Většina uživatelů si například neuvědomuje, že podobně jako PC je přes internet napadnutelný i chytrý mobilní telefon. Povědomí o virech pro mobily má jen desetina Čechů, 13 procent Rusů, 14 procent Britů a jen čtyři procenta Francouzů.

"Potenciální dopad kyberzločinců nesmí být podceňován. Po finanční krizi v roce 2008 začala organizace OECD přezkoumávat dnešní potenciální globální šoky. Vedle hrozeb finanční krize, pandemie a sociálních nepokojů musíme také brát v potaz kyberrizika. Například britská vláda v letošním roce vyčlenila 63 miliónů liber na boj proti počítačové kriminalitě," uvedl šéf AVG J.R. Smith.

Zpráva je výsledkem kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu The Future Laboratory. Výzkum se uskutečnil on-line v srpnu 2011, zapojilo se 7000 respondentů starších 18 let v sedmi zemích včetně ČR.

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám