Hlavní obsah

Hackeři mají spadeno na chytré telefony s Androidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nových nebezpečných programů určených pro mobilní operační systém Android letos ve druhém čtvrtletí poprvé překonal dosud nejvíce napadané prostředí Java a operační systém Symbian finské společnosti Nokia. Množství hrozeb pro Android stouplo o tři čtvrtiny. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti McAfee.

Foto: Novinky

Android

Článek

"Škodlivý kód pro Android se může vydávat za kalendářové aplikace, programy pro práci se SMS zprávami nebo může jít o falešné aktualizace. Některé programy fungují jednoduše, jiné se pokoušejí o komplexnější zneužití infikovaného telefonu," uvedla mluvčí McAfee Alžběta Hanibalová. Programy mohou například mazat došlé SMS nebo naopak odesílat SMS na čísla s vyšším tarifem, či krást a odesílat soukromá data.

Podle zprávy se ve druhém čtvrtletí také poprvé objevily falešné antivirové programy pro počítače Apple, což souvisí s rozšířením operačního systému Mac OS i ve firemním prostředí. [celá zpráva]

Počet skrytých škodlivých programů, které počítačoví zločinci nasazují proti velkým společnostem nebo kritické infrastruktuře, se meziročně zvýšil o 38 procent. Ve druhém čtvrtletí bylo velké množství útoků dílem skupin Anonymous a LulzSec. Zejména LulzSec je v poslední době zřejmě odpovědná za mnoho průniků. Za výběrem cílů podle všeho nestojí žádná ideologie a akce skupiny lze proto těžko předvídat, uvedla McAfee.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám