Hlavní obsah

Sociální sítě mají na děti dobré i špatné dopady, tvrdí studie

Novinky, Petr Bořuta, Jakub Kuneš (Zdroj: www.dvojklik.cz, www.sciencedaily.com)

Komerční článek - Zpravidla nejsložitějším úkolem pro rodiče je vysvětlit svým dětem, jak rozpoznat nebezpečné stránky od těch bezpečných. Americká studie odhalila, že sociální sítě působí na děti převážně negativně, určitým jedincům však můžou pomáhat.

Článek

Dle profesora California State University Larryho Rosena, který studii zpracoval, mezi kladné stránky patří například rozšířená virtuální empatie nebo kladné účinky na introvertní jedince, kterým Facebook nabízí možnost sociální interakce.

U dospívající mládeže, která tráví na Facebooku více času, se však mnohem častěji rozvíjí narcismus a další psychické poruchy týkající se sociálního chování, včetně agresivity a spánkového režimu. Nadužívání sociálních sítí může vést dospívající děti k úzkosti, depresi a dalším psychickým problémům.

Podle Rosena má Facebook negativní účinky i na soustředění a učení. Dle závěrů studie měli žáci, kteří kontrolovali stav na Facebooku několikrát za hodinu, v průměru mnohem horší výsledky.

Nebezpečný může být Facebook a další sociální sítě i pro menší děti, které například mohou komunikovat s neznámými osobami. Pokud si již děti s někým, koho neznají, píšou, rozhodně by neměli uvádět svou adresu a telefonní číslo. O případných schůzkách by vždy měl vědět rodič nebo jiná důvěryhodná osoba.

Antiviry na potřeby dětí slyší

Nebezpečí však zdaleka nehrozí jen na sociálních sítích. Hrozbou pro vývoj dětí jsou i weby s erotickým či násilným obsahem. Na ochranu dětí již myslí i výrobci antivirového softwaru. Slovenská společnost ESET v září uvede novou verzi produktu ESET Smart Security, která nabídne funkci rodičovského zámku. Ten umožňuje blokovat webové stránky s nevhodným obsahem. Navíc mohou rodiče zakázat přístup k až 20 předdefinovaným kategoriím webů.

Ochrana zdarma až do uvedení nové verze

ESET u příležitosti uvedení nové verze přichází se speciální nabídkou. Pokud si noví zákazníci objednají 1–4 licence ESET Smart Security 5 nebo ESET NOD32 Antivirus 5 nyní v předprodeji, ESET jim poskytne až do uvedení nové verze zdarma stávající verzi 4. Více informací najdete na stránkách www.eset.cz/ochrana-zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám