Hlavní obsah

Hackerská skupina Anonymous udeřila v San Francisku

Členové hackerského sdružení Anonymous v neděli zaútočili na servery sanfranciské dopravní společnosti Bay Area Rapid Transit (BART). Ukradli z nich desítky tisíc jmen, elektronických adres, telefonních čísel a dalších osobních údajů klientů. Veškeré informace pak podle listu Mercury News publikovali na svých webových stránkách.

Článek

Akce hackerů byla odpovědí na údajně nezákonný postup dopravní společnosti, která minulý čtvrtek na několik hodin vypnula pokrytí podzemních tunelů telefonním signálem, aby znemožnila svolání protestního mítinku. Jeho účastníci chtěli upozornit na zabití pětačtyřicetiletého muže policejní hlídkou.

"Jsme Anonymous, jsme občané a nebudeme tolerovat jakýkoli útlak vládních orgánů," uvedli hackeři v komentáři ke zveřejnění osobních dat 50 000 klientů BART. Jejich databázi společnost udržovala proto, aby jim mohla zasílat rychlé informace o aktuálním provozu.

Vypnutí podzemního pokrytí kritizovaly i některé americké nevládní organizace, zejména Svaz pro občanské svobody (ACLU). Aktivisté ACLU se chtějí setkat s vedením dopravní společnosti a policií, aby si stanoviska vyjasnili.

Mluvčí BART Jim Allison prohlásil, že vypnutí telefonní sítě bylo zcela legální. Infrastruktura potřebná k pokrytí je majetkem společnosti, která má tudíž právo s ní libovolně nakládat, řekl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám