Hlavní obsah

Facebook chat znovu terčem útoků

Novinky, Petr Bořuta (Zdroj: eset.cz)

Komerční článek - Facebook chat je opět ve středu pozornosti kyberzločinců. V současnosti se na něm šíří odkazy na stránky napodobující videoportál YouTube. Z falešného webu si uživatel může stáhnout nebezpečného trojského koně, který maže antivirus na jeho počítači.

Článek

Útočníci podobně jako v minulosti zneužívají Facebook chat tak, že uživateli zobrazují odkaz ve zprávách od přátel. Pokud uživatel zprávě důvěřuje a odkaz otevře, je přesměrován na stránku, která vzhledově připomíná YouTube.

Zpráva láká na vtipné video. Aby ho uživatel přehrál, musí nejprve stáhnout kodek, místo něj se ovšem do počítače dostane trojský kůň. Ten smaže stávající antivirový program a následně se za toto bezpečnostní řešení vydává.

Starý chat na Facebooku již nenajdete

Podvodníci zneužívají i novinek Facebooku, které zástupci největší sociální sítě představili v prvním červencovém týdnu. V Česku podvodníci vytvořili falešné stránky lákající na starý design chatu. Stránky jako „Aktivuj si zpět STARÝ CHAT ZDE“, „Aktivuj si starý chat! Není fake! :-)“ a další mají nyní dohromady již více než 250 000 fanoušků.

Podvodníci využívají zájmu těch uživatelů, kteří preferují starou podobu Facebook chatu – ten se nyní objevuje jako postranní panel na pravé straně webu. Správci stránek se snaží získat co nejvyšší počet fanoušků, pravděpodobně za účelem následného prodeje stránky.

Ochrání spolehlivý antivirus

Nejen před hrozbami na Facebooku a jiných sociálních sítích chrání uživatele antivirový program. Například společnost ESET domácnostem nabízí programy ESET Smart Security a ESET NOD32 Antivirus, které v září přijdou na trh v nové verzi se zlepšenými detekčními schopnostmi a řadou nových funkcí.

U příležitosti uvedení nové generace produktů přichází ESET se speciální nabídkou. Pokud si noví zákazníci nyní v předprodeji objednají 1 až 4 licence ESET Smart Security 5 nebo ESET NOD32 Antivirus 5, ESET jim poskytne až do uvedení nové verze stávající verzi 4 zdarma. Více informací najdete na stránkách www.eset.cz/ochrana-zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám