Hlavní obsah

Počítačoví piráti se snaží napálit uživatele Facebooku

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít uživatelé sociální sítě Facebook. V příspěvcích se totiž začaly objevovat falešné odkazy, jejichž prostřednictvím si lidé do počítačů mohou stáhnout zákeřný virus. Podle ohlasů mají s tímto počítačovým smetím problém také čeští uživatelé. Upozornil na to server Viry.cz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na první pohled nemusí uživatel vůbec poznat, že se ho někdo snaží podvést. Útok začíná zpravidla tak, že od některého přítele přijde zpráva psaná v anglickém jazyce. V textu se podvodník ptá: „Jak se daří? Co děláš? Už jsi viděl tohle video na youtube?“

Text je doplněn odkazem na avizované video. Problémy nastanou ve chvíli, kdy uživatel na odkaz klikne.

„Video ale nešlo otevřít. Na stránce bylo napsáno, že musíte stáhnout Adobe Flash Player, který není vaším počítačem podporován... Můj kamarád to hned vyzkoušel, aby se mohl na video podívat. Místo toho si ale nainstaloval virus, který mu vypnul celý počítač a do teďka nefunguje,“ popsala Novinkám svou zkušenost uživatelka Bianka S.

Místo aktualizace virus

Místo aktualizace legitimního programu Adobe Flash Player si uživatel do počítače stáhl nebezpečný počítačový virus. „Infikované počítače se stávají součásti botnetu na bázi peer-to-peer, tedy sítě infikovaných počítačů, jejichž výkon může být využit na různé nelegální aktivity hackerů,“ varoval Igor Hák ze serveru Viry.cz.

Kromě kamaráda Bianky S. mají s virem problémy i další uživatelé. „Tak bohužel přítelkyně si tu havěť nainstalovala a teď se jí nemůžu zbavit. Oddělalo to antivir, počítač se pořád vypíná a restartuje, a když spustím nějaký program proti havěti, tak při zapnutí testu to restartuje počítač a program už nadále nejde spustit,“ popsal svou zkušenost na serveru Viry.cz uživatel David.

Bystřejší čtenáři již jistě tuší, že přítel by se vám podobným způsobem zablokovat počítač nesnažil. „Ve skutečnosti nemusíte chatovat s živým člověkem na druhém konci, nýbrž s tzv. botem. Bot je v tomto případě označení pro program, který se snaží automaticky odpovídat na vaše zprávy a snaží se navodit dojem, že si píšete se skutečným člověkem. Ve skutečnosti si píšete s robotem,“ dodal Hák.

Na podobné odkazy by lidé neměli na sociálních sítích vůbec klikat. Pokud se již na podvodné stránky dostali, rozhodně by neměli stahovat do počítače žádné soubory. Vhodné je také pravidelně kontrolovat antivirový program a další bezpečnostní aplikace.

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokáží bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám