Hlavní obsah

Podíl INF/Autorun neklesá. Jak ochránit počítač?

Novinky, eset.cz

Komerční článek - INF/Autorun, skupina hrozeb, která se šíří na vyměnitelných discích, je nejrozšířenějším malwarem současnosti. Vyplývá to z červnové statistiky ESET ThreatSense.Net®, která mapuje nejčastější počítačové hrozby.

Článek

V červnu podíl INF/Autorun mezi nejrozšířenější hrozbami mírně stoupl na 6,72 %. INF/Autorun tak již od února tohoto roku nadále zůstává nejrozšířenější hrozbou. A to i přesto, že pro zabránění distribuce tohoto malwaru mezi další uživatele stačí zakázat automatické spouštění vložených médií v nastavení Windows.

Mezi českými uživateli byl INF/Autorun v červnu druhou nejrozšířenější hrozbou. Od května poskočil o tři pozice s podílem 2,94 %.

Po květnové přestávce se opět začal šířit také trojský kůň JS/TrojanClicker.Agent. Tento trojan obsahuje seznam webových adres a předstírá kliknutí na reklamu s cílem finančního zisku. Zatímco v květnu obsadil 37. pozici, v červnu se mezi nejrozšířenějšími hrozbami v Česku umístil na 4. místě s podílem 2,56 %.

Antivirus jako základ

Počítačový uživatel by jako ochranu před trojskými koni, malwarem šířícím se přes vyměnitelné disky a dalšími hrozbami měl používat antivirový program. ESET domácnostem nabízí programy ESET Smart Security a ESET NOD32 Antivirus.

Na září tohoto roku ESET chystá uvedení páté generace obou produktů pro domácnosti. ESET Smart Security 5 i ESET NOD32 Antivirus 5 přinesou zlepšené detekční schopnosti a řadu nových funkcí.

Patří mezi ně i zlepšená ochrana hrozeb, které se šíří prostřednictvím vyměnitelných médií. Programy uživatele automaticky vyzvou ke kontrole všech vložených USB paměťových médií, CD a DVD. Neznámá média pak uživatelé budou moci blokovat na základě řady parametrů, například ID zařízení nebo typu média.

ESET u příležitosti uvedení nových verzí přichází se speciální nabídkou. Pokud si noví zákazníci objednají 1–4 licence ESET Smart Security 5 nebo ESET NOD32 Antivirus 5 nyní v předprodeji, ESET jim poskytne až do uvedení nové verze zdarma stávající verzi 4. Více informací najdete na stránkách www.eset.cz/ochrana-zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám