Hlavní obsah

Hackeři, kteří se mstili za Wikileaks, skončili v poutech

Novinky, rei

Policie ve Spojených státech, Velké Británii a Nizozemsku pozatýkala dvě desítky počítačových pirátů napojených na skupinu Anonymní (Anonymous), oznámily ve středu agentury. Skupina proslula především hackerskými útoky proti společnostem PayPal, Visa a MasterCard poté, co tyto loni přerušily spolupráci se serverem WikiLeaks, protože zveřejnil tajné depeše amerických diplomatů.

Foto: Novinky

Článek

Většinu hackerů zatkli v USA agenti federálního bezpečnostního úřadu FBI. Čtrnáct z nich je podezřelých z prosincových útoků proti platebnímu systému PayPal. V Británii byl zatčen šestnáctiletý hoch, další čtyři podezřelí byli zadrženi v Nizozemsku.

Skupina Anonymní, o níž se američtí vyšetřovatelé domnívají, že ji tvoří převážně lidé ve věku okolo 20 let, proslula dříve útoky proti Scientologické církvi či basistovi rockové skupiny Kiss Genemu Simmonsovi, loni pak útoky proti PayPal, MasterCard a Visa z loňského prosince. Paralyzování stránek a systémů bylo odvetou za vypovězení spolupráce firem s WikiLeaks poté, co tento server zveřejnil tajné kabelogramy amerických diplomatů.

Terčem Anonymních se staly i stránky mamutího internetového prodejce Amazon, který rovněž přestal WikiLeaks podporovat. Tento útok však skončil neúspěchem.

Anonymní k útokům používali postup DDoS, při němž se na cílenou stránku spustí tolik dat, až není schopna odpovídat a stane se nedostupnou. Skupina se nabourala též do počítačů firmy Apple a ve spolupráci s jinou skupinou do sítě firmy Sony a údajně i CIA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám