Hlavní obsah

Nechcete naletět podvodníkům? Sedm tipů, jak poznat „bezpečný“ web

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Nebezpečné webové stránky, které obsahují škodlivé kódy, rostou v posledních letech jak houby po dešti. Pokud na takové webové stránky narazíte, vystavujete svůj počítač a data velkému nebezpečí. Přinášíme několik tipů, jak rozpoznat, zda jsou stránky bezpečné či nikoliv.

Článek

Internet rozhodně nepatří mezi bezpečná místa. Hackeři se snaží všemi možnými způsoby zmanipulovat osobní údaje uživatelů k další nelegální činnosti.

Jednou z metod, jak se k osobním údajům uživatelů dostat, jsou nastrčené webové stránky, které lákají uživatele na modré z nebe, slevy a šokující informace. Podvodné weby se zaměřují obvykle na krádeže vstupních hesel do online bankovních účtů, kreditních karet, osobních údajů a hesel do sociálních sítí.

Osvojte si několik základních pouček, které vám pomůžou při odhalení podvodných stránek.

Znám kontaktní údaje

Podívejte se do kontaktních údajů a vyhledejte jméno společnosti ve fulltextovém vyhledávači. Jako klíčová slova můžete použít „podvod“ a „název firmy nebo webu“. Pokud ve výsledcích naleznete vícero stížností od ostatních uživatelů, měli byste se oné webové stránce vyhnout.

Šifrované spojení

Pokud nakupujete na internetu, daný internetový obchod by měl zabezpečit spojení mezi přenosem vašich údajů. Předpona „https“ v adresním řádku indikuje, že webová stránka je zabezpečena šifrovaným spojením. Ale ani tento faktor nezaručuje, že se nejedná o podvodnou stránku. Existuje totiž několik triků, jak bezpečné spojení jenom předstírat.

Bezpečnostní certifikát

Zelená ikona u šifrovaného spojení (https) indikuje tzv. bezpečnostní certifikát. Kliknutím na tuto ikonu se vám zobrazí informace o tom, že identita webových stránek je ověřena a že komunikace se serverem je šifrována. Soubor s digitálním certifikátem by měl být zobrazen v čitelné podobě, což umožňuje zkontrolovat údaje o jeho předpokládaném majiteli.

Kvalitní antivirový program

Antivirové programy dokáží detekovat potencionálně nebezpečné webové stránky. Například produkt společnosti ESET paralelně kontroluje potencionálně nebezpečné webové stránky a programy, v případě pozitivního testu pak dokáže eliminovat veškeré hrozby a upozornit uživatele na to, že aktuálně otevřená webová stránka vystavuje počítač bezpečnostnímu riziku. Stránku pomocí antiviru můžete do budoucna zablokovat.

iPhone 4 za 500 Kč neseženete

Dalším příkladem, jak nalákat uživatele na svůj web, jsou přemrštěné slevy a výprodeje. Samozřejmě, ne vždy se musí jednat o podvod. Zde je důležité si zjistit o webové stránce co nejvíce informací – jak dlouho funguje, kdo je vlastníkem a zda jsou vyplněné kontaktní údaje, jaké jsou metody platby a zda je při komunikaci se serverem využívané šifrované spojení.

Neinstalujte žádný podezřelý software

Rozhodně byste neměli instalovat žádný software z webových stránek, pokud jim plně nedůvěřujete a neznáte přesný účel onoho programu. Místo požadovaného kodeku, který údajně umožňuje zobrazit další obsah na stránce, si můžete stáhnout trojského koně, který vám pak způsobí pěknou paseku.

Zabezpečte si prohlížeč

Nezáleží na tom, jaký prohlížeč používáte – Internet Explorer, Firefox, Opera i další internetové prohlížeče nabízejí několik stupňů ochrany. Můžete si zde nastavit blokování automaticky vyskakujících oken, zakázat stránky dle obsahu (pornografie, warez, násilí) či nastavení ukládání souborů cookie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám