Hlavní obsah

Jak se bránit nigerijským dopisům

Novinky, Petr Bořuta

Nigerijské dopisy jsou i po desetiletích stále úspěšné. Dle údajů serveru 419hell.com se alespoň jeden internetový uživatel napálí každých 44 sekund. Jak se chovat, když přijde e-mail slibující obrovskou výhru?

Článek

Snad každý uživatel elektronické pošty již někdy dostal dopis od Patricka Chana. Údajný Chan slibuje za pomoc při převodu peněz z hongkongské banky určitý podíl z dané částky. Ve výsledku ovšem podvodník pod různými záminkami od oběti vyláká malé či větší sumy a napálený uživatel slíbené peníze pochopitelně nikdy neuvidí. Takový pokus o podvod je označován jako SCAM 419. V Česku se pro tento druh podvodů vžilo označení nigerijské dopisy.

Ty už delší dobu můžeme vidět i na Facebooku, kde se v únoru tohoto roku začaly šířit masově. Nejčastějším způsobem distribuce nigerijských dopisů však zůstává e-mail.

Nigerijský dopis nemusí žádat jen o pomoc při převodu peněz, jako to dělají podvodníci představující se jako Patrick Chan. Často jsou například rozesílány e-maily o údajné výhře v loterii. Nepoctivci také spoléhají na soucit s oběťmi různých přírodních katastrof a odkazují na charitativní účely. Dalším typem podvodného emailu je on-line románek provozovaný prostřednictvím internetu, při kterém podvodník nic netušící ženu žádá o prostředky k živobytí.

I když před tímto druhem podvodu bezpečnostní společnosti i média pravidelně varují, stále existuje mnoho uživatelů, kteří na e-maily odpovídají nebo dokonce rovnou zasílají peníze. Jak se chovat, když do schránky přijde pochybný e-mail?

1) Pokud má e-mail podezřelý předmět, neotevírejte jej. Jestliže předmět zprávy láká na dech beroucí výhru 50 milionů v loterii nebo výhru v soutěži, které jste se nezúčastnili, jde v 99,99 % případech o podvod.

2) Pokud odesílatel e-mailu neláká na výhru, ale nabízí obrovské sumy za jednoduché úkoly nebo tvrdí, že vás miluje, ačkoliv jste jej nikdy neviděl(a), půjde nejspíš také o podvod. Procento uživatelů, kteří naletí na tyto na první pohled očividné podvody, je stále příliš vysoké.

3) Pokud e-mail nedopatřením otevřete, neodpovídejte na něj. Jen tím potvrdíte existenci své e-mailové adresy. Podvodník vás začne emocionálně vydírat a objem spamu ve vaší poštovní schránce se následně zaručeně znásobí.

4) Neklikejte na žádné odkazy ve zprávě. Riskujete stažení škodlivého softwaru, který může krást citlivá data z vašeho počítače.

5) I důvěryhodně vypadající e-mail nemusí být pravý. Většina nigerijských dopisů se prozradí špatnou češtinou a pravopisnými chybami. Avšak i bezchybný e-mail informující o velké výhře nebo nutnosti převodu peněz je více než podezřelý.

6) Pokud si nejste jisti, zda jde skutečně o podvodný e-mail a jak se chovat, pokud jste na něj již odpověděli, obraťte se na odborníky. Známý je například server www.419hell.com, který shromažďuje tipy od obětí i bezpečnostních odborníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám