Hlavní obsah

Skoro polovina nejnebezpečnějších hrozeb se šíří pomocí USB disků

Novinky, Zdroj: eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Globální statistice počítačových hrozeb vévodí již od února tohoto roku INF/Autorun, který zneužívá soubor autorun.inf a na USB flash disky a další externí média se kopíruje automaticky bez vědomí uživatele. Vyměnitelná média pro své šíření využívají i další tři z deseti nejrozšířenějších počítačových hrozeb současnosti. Zabránit infekci počítače je možné například s novou generací produktů ESET, která nabízí nejen posílenou ochranu před hrozbami šířenými prostřednictvím vyměnitelných médií.

Článek

ESET klade zvýšený důraz na hrozby, které se spouštějí po připojení či vložení médií. ESET Smart Security 5 i ESET NOD32 Antivirus 5, které budou na trh uvedeny v září tohoto roku, uživatele například automaticky vyzvou ke kontrole všech vložených USB paměťových médií, CD a DVD. Neznámá média pak mohou uživatelé blokovat na základě celé řady parametrů, například ID zařízení nebo typu média.

Nebezpečí uživatelům však nehrozí pouze v případě připojení USB flash disků. Hrozby číhají i na sociálních sítích a falešných webech. Počítačoví zločinci dnes často využívají především techniky tzv. BlackHat SEO, pomocí níž optimalizují webové stránky pro nelegální aktivity. Podvodníci nejčastěji zneužívají aktuální událostí, které ve zvýšené míře kolují v mediích. Například v průběhu japonského zemětřesení se podvodné weby objevily čtyři hodiny po uveřejnění první zprávy. Při vyhledávání informací o zemětřesení se podvodné stránky na vyhledávačích objevovaly na předních pozicích, protože obsahovaly daná klíčová slova. Uživatel se tak snadno mohl napálit, danou stránku navštívit a nevědomky si stáhnout trojského koně nebo jiný malware. Trend zneužívání lidského zájmu pomocí BlackHat SEO i prostřednictvím sociálních sítí se podle bezpečnostních odborníků navíc bude nadále rozšiřovat.

Antivirus jako základ

Ať už jde o počítačové viry, červy, trojské koně, rootkity a další hrozby, jako ochranu proti těmto hrozbám by měl uživatel používat antivirový program. ESET pro ochranu před počítačovou havětí domácnostem nabízí programy ESET Smart Security a ESET NOD32 Antivirus, které využívají osvědčené skenovací jádro ESET ThreatSense®. Produkty ESET získaly řadu ocenění. Ve statistikách respektované organizace Virus Bulletin je například antivirový systém ESET NOD32 Antivirus veden jako jediné řešení na světě, které zachytilo všechny aktuálně se šířící červy a viry, a to od začátku testování – od roku 1998 – až do konce roku 2010.

Na září tohoto roku ESET chystá uvedení páté generace obou produktů pro domácnosti. ESET Smart Security 5 i ESET NOD32 Antivirus 5 přinesou zlepšené detekční schopnosti a řadu nových funkcí, jako je například cloudové hodnocení. Díky aktuálním informacím z cloudové aplikace, tedy aplikace, která běží přímo na internetu, mohou specialisté virové laboratoře nepřetržitě aktualizovat systém hodnocení hrozeb. To zajišťuje ještě vyšší stupeň ochrany před aktuálně šířícími se hrozbami. Verze 5 nabízí také herní režim, který umožňuje pracovat na počítači bez rozptýlení v podobě vyskakovacích oken. ESET u příležitosti uvedení nových verzí nabízí až 3 měsíce používání svých produktů zdarma. Pokud si noví zákazníci objednají 1–4 licence ESET Smart Security 5 nebo ESET NOD32 Antivirus 5 nyní v předprodeji, ESET jim poskytne až do uvedení nové verze zdarma stávající verzi 4. Více informací najdete na stránkách www.eset.cz/ochrana-zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám