Hlavní obsah

Americký hacker se přiznal ke krádežím údajů o uživatelích iPadu

Americký hacker Daniel Spitler se ve čtvrtek před soudem přiznal k podílu na vytvoření počítačového programu, který mu umožnil ukrást e-mailové adresy a osobní údaje asi 120 000 uživatelů tabletu iPad vyráběných společností Apple. Andrew Auernheimer, který byl obviněn spolu se Spitlerem, se podle agentury Reuters zatím k otázce své viny nevyjádřil.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Apple iPad

Článek

Spitlerovi hrozí v každém ze dvou bodů obžaloby, k nimž se přiznal, pět let vězení a pokuta 250 000 dolarů (4,3 miliónu korun). Rozsudek nad ním by měl být vynesen 28. září.

Šestadvacetiletý Spitler a o rok mladší Auernheimer byli uvězněni a obviněni z podvodu a konspirace s cílem získat přístup k počítači bez oprávnění. Základem obvinění je údajné loňské proniknutí do serverů telekomunikační společnosti AT, které se dotklo uživatelů iPadů připojujících se k internetu prostřednictvím 3G sítě AT.

Skupina hackerů, která si říká Goatse Security k datům těchto uživatelů pronikla. Získala tak údajně seznam e-mailových adres, jenž zahrnoval celebrity, vedoucí pracovníky firem i politiky, včetně několika vysokých vládních představitelů. Spitlerova právnička Susan Cassellová před soudem prohlásila, že její klient nechtěl nikoho poškodit.

"Jeho cílem bylo pomoci veřejnosti tím, že ukáže na bezpečnostní skulinu, která by mohla způsobit mnohem větší škody, kdyby se o ní nikdo včas nedozvěděl," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám