Hlavní obsah

Bezpečnost dětí na internetu: deset tipů pro rodiče

Novinky, Petr Bořuta, Jakub Kuneš (Zdroj: www.eset.sk, www.dvojklik.cz)

S kým se baví? S kým ve virtuálním světě tráví svůj čas? Tyto otázky by měly napadat každého rodiče, jehož dítě brouzdá na internetu. V online prostředí číhají podobné nástrahy a nebezpečí jako v reálném světě. Možností jak chránit dítě, je však nespočet.

Článek

Každý rodič má nedůvěru vůči lidem, kteří komunikují s jeho ratolestí pod zástěrkou anonymity prostřednictvím internetu. Různé podezřelé osoby s nejasnými úmysly jsou pro bezpečnost dětí na internetu největší hrozbou, nebezpečí však může přicházet i od spolužáků ze školy. Být zodpovědným rodičem však nemusí být těžké, níže najdete deset tipů, jak chránit dítě před útoky:

1) Monitorujte připojení k webu na počítači dítěte. Nastavte heslo pro připojení a dovolte dětem surfování pouze v čase, kdy můžete jejich aktivity kontrolovat. Po otevřené diskusi s dítětem si stanovte pravidla na užívání internetu.

2) Vlastnit aktualizovaný bezpečnostní software je nevyhnutelné nejen pro rodiče. Bezpečnostní balíčky mimo jiné zpravidla obsahují i funkci rodičovského zámku. Pomocí tohoto nástroje je například možné blokovat webové stránky s potenciálně nebezpečným obsahem.

3) Kontrolujte webovou kameru. Pokud ji zrovna aktivně nepoužíváte, tak ji odpojte nebo vypněte. Její zneužití je pro útočníky jednoduché: existuje malware, který získá přístup k webkameře, aniž by o tom uživatel věděl. Útočník může dítě sledovat, proto kontrolujte, zda je webkamera vypnutá tehdy, kdy má být vypnutá. Napovědět může rozsvěcující se ikonka v době, kdy s kamerou nepracujete. Děti by měli webkameru používat jen v komunikaci s rodinnými příslušníky a kamarády, které dobře znají.

4) Zlaté pravidlo říká, že co jednou na internetu je, už z něj nezmizí. Platí to i tehdy, pokud dříve uvedené údaje či uveřejněné fotografie smažete či zrušíte svůj účet na webové službě. Data už někdo může mít uložené a šířit je dále.

5) Poučte děti o ochraně osobních údajů a soukromí na internetu. Obzvlášť nejmenší internetoví uživatelé by neměli poskytovat osobní údaje neznámým osobám, které znají pouze ze sociálních sítí, diskusních fór a jiných webů.

6) Pokud vaše dítě sdílí zeď na Facebooku se všemi nebo „přáteli přátel“, prakticky jste ztratili kontrolu nad tím, s kým děti přicházejí do styku, třebaže zprostředkovaně. Své dítě poučte a vysvětlete mu, proč je důležité, aby přístup k osobním informacím měli jen dobří známí a kamarádi.

7) Dávejte také pozor, k čemu mají přístup aplikace, které v rámci Facebooku vaše dítě používá. Jak se píše v samotném nastavení aplikací „Aplikace mohou přistupovat k vašemu seznamu přátel a k dalším informacím, které sdílíte se všemi.“

8) Nesdílejte fotografie vašeho čerstvě narozeného potomka či mladšího dítěte na službách jako je Flickr. Nezakládejte mu profil na Facebooku. Pamatujte na to, že sám Facebook vstup dětem pod 13 let zakazuje. Pokud máte přesto neodkladnou potřebu profil založit, sdílejte informace pouze s přáteli, ne s „přáteli přátel“ a už vůbec ne se všemi uživateli na Facebooku. Do přátel si pak přidejte pouze členy rodiny nebo nejbližší kamarády. Pokud použijete pro tento profil skutečné jméno dítěte, připravte se, že mu jej plně přenecháte, až doroste do patřičného věku. Před publikací každého statusu zvažte, zda vám za něj jednoho dne již dospělé dítě nevynadá. Přečtěte si znovu bod čtyři – skutečně chtějí přátelé vědět, kolik plenek vaše malá Janička za celý den spotřebovala?

9) Poučte dítě o důležitosti vytvoření silného hesla. Kradení profilů na různých webových stránkách není ničím výjimečným. Heslo by nemělo odkazovat k lehce zjistitelným údajům daného dítěte (den, měsíc a rok narození, jméno či přezdívka).

10) Kontrola online aktivit dítěte, sdílení minima informací a silné heslo. Tyto prvky ochrany by měly snížit riziko vzniku kyberšikany. Pokud se však vaše dítě stane její obětí, braňte se a zakročte včas. Spolu s dítětem se snažte činnost útočníkům znesnadnit. Dítě by s útočníkem nemělo komunikovat, s vaší pomocí může jeho profil blokovat či nahlásit správci dané webové stránky, kde dochází k šikaně. Pokud útoky neustávají, kontaktujte pedagogického poradce a policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám