Hlavní obsah

Sony potvrdila, že její weby opět napadli hackeři

Společnost Sony Pictures Entertainment oficiálně potvrdila, že některé její weby napadli hackeři. Firma na odhalení útočníků spolupracuje s americkým Federálním vyšetřovacím úřadem (FBI). Zároveň zahájila interní vyšetřování, které má pomoci zjistit, jak se útočníkům podařilo překonat zabezpečení sítě. Sony už se v poslední době stala terčem útoku hackerů víckrát.

Foto: Profimedia.cz

Budova Sony v Berlíně

Článek

K poslednímu útoku na web Sony Pictures, který je součástí japonského elektrotechnického koncernu Sony, se přihlásila skupina hackerů, která si říká LulzSec. Dostala se k osobním údajům zhruba jednoho miliónu lidí, kteří se na webu zaregistrovali. Útočníci zjistili uživatelská hesla, data narození, jména, adresy, e-maily i telefonní čísla. Údaje pak vystavili na internetu.

Sony v dubnu přiznala, že hackeři se dostali k osobním údajům zhruba 77 miliónů uživatelů její herní sítě PlayStation Network. Krátce nato firma uvedla, že napadeny byly také servery její další divize Sony Online Entertainment. Celkem tak byly kompromitována data více než 100 miliónů uživatelů, převážně z Evropy a Severní Ameriky. Firma se tak stala obětí jednoho z největších kybernetických útoků v historii.

Začíná se z nich stávat obětní beránek.
bezpečnostní expertGraham Cluley

Sony přitom teprve v těchto dnech plně zprovoznila herní síť PlayStation Network, kterou musela po dubnovém útoku odpojit. Zástupce Sony si rovněž povolali američtí zákonodárci, aby jim vysvětlili, jak mohlo k tak velkému úniku dat vůbec dojít. Manažeři se snažili politiky přesvědčit, že dělají pro ochranu osobních dat ve své síti maximum, zpráva o dalším útoku ale na jejich tvrzení vrhá stíná pochybností.

"Každá solidní webová stránka by dnes měla být postavena tak, aby podobným útokům odolala," řekl odborník na bezpečnost počítačových systémů Graham Cluley ze společnosti Sophos. Vzhledem k tomu, že hackeři se dříve dostali k už asi 100 miliónům zákaznických účtů, je podle Cluleyho možné, že další hackeři se teď srocují, aby firmě dokázali, že se zabezpečením si neví rady.

"Začíná se z nich stávat obětní beránek," poznamenal Cluley k osudu Sony v souvislosti s útoky hackerů. Členové LulzSec totiž ve svém stanovisku po útoku na Sony Pictures uvedli, že k datům se dostali za použití velmi jednoduchých postupů, v podstatě jim prý stačili základní informace. To je podle nich jasný důkaz, že Sony se o zajištění bezpečnosti citlivých údajů svých klientů stará mizerně.

Odborníci na počítačovou bezpečnost dávají hackerům většinou zapravdu. Zabezpečení, které Sony využívá, bylo podle nich prolomeno známou metodou, kdy se zadávají podvodné povely. Ty jsou schopny z nedokonale vytvořených webů dostat i citlivé informace. Sony po nejnovějším útoku sice uvedla, že přijala opatření, která ji mají před dalším útokem hackerů chránit, žádné podrobnosti k tomu ale nesdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám