Hlavní obsah

Počítačoví podvodníci mají nový trik, jak napálit důvěřivé uživatele

Novinky, mif

Šíření počítačového smetí přes nevyžádanou poštu a sociální sítě už zřejmě není tak účinné jako dříve. Nejspíše proto přišli hackeři a piráti na nový způsob, jak se dostat důvěřivým uživatelům na kobylku. K páchání trestné činnosti jim pomáhají služby pro zkracování webových adres. Vyplývá to z bezpečnostní analýzy antivirové společnosti Symantec.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Spammeři začali zkrácené URL odkazy využívat kreativním způsobem. Provozují vlastní služby pro poskytování těchto odkazů, ale v těle nevyžádaných zpráv tyto vlastní zkratky nepoužívají,“ uvedl Petr Cícha, který zastupuje společnost Symantec v komunikaci s médii.

"Volí dvoustupňovou metodu, kdy ve zprávě uvedou zkrácený URL odkaz vytvořený některou zaběhnutou zkracovací službou, tento odkaz ukazuje na zkratku vytvořenou na zkracovacím serveru spammera a jejím cílem jsou teprve vlastní podvodné stránky," vysvětlil.

Aby se nepodařilo podvodnou internetovou stránku tak rychle odhalit, registrují ji i několik měsíců před jejím zneužitím. „Legitimita domény se odvozuje i od jejího stáří, takže tento postup znesnadňuje odhalení podvodných domén,“ dodal Cícha.

V souvislosti s rozšířením fenoménu zneužívání služeb pro zkracování webových adres se v květnu zvýšil objem celosvětového spamu o 2,9 procenta. 75,8 % odeslaných mailů je v současnosti spam.

Viry převlečené za antiviry

V hledáčku počítačových pirátů jsou stále také uživatelé, kteří chtějí své stroje chránit proti virům a trojským koním. Prostřednictvím nakažených internetových stránek nebo nevyžádané pošty jim podvodníci nabízejí falešné antiviry.

Ty se na první pohled tváří jako běžné produkty renomovaných firem, ve skutečnosti ale mají za úkol zmocnit se vlády nad napadeným počítačem. Piráti se přitom nezaměřují pouze na platformu Windows, ale také na méně rozšířenější systémy – například počítače od Applu.

Falešný antivirový program, který se na internetu vyskytuje pod názvy MacDefender, MacProtector, či MacSecurity, se poprvé objevil před koncem května. Podle antivirové společnosti McAfee se program stahuje po kliknutí na odkazy ze zasažených odpovědí na časté dotazy. Šíří se také po kliknutí na odkazy k zákeřným stránkám, které se můžou objevit v e-mailech nebo vzkazech ze sociálních sítí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám