Hlavní obsah

Počítače od Applu ohrožuje škodlivý virus, který se maskuje za antivirus

Uživatelé počítačů Mac čelí jedné z největších bezpečnostních hrozeb posledních let, která cílí na operační systémy od společnosti Apple. Zákeřný škodlivý program na první pohled vypadá jako legitimní antivirový program. Ve skutečnosti ale místo ochrany počítače otevře do systému útočníkovi zadní vrátka. Zákeřný software nese například označení MacDefender, MacProtector a MacSecurity.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Počítačový gigant Apple vydal varovné prohlášení, které na nebezpečný software upozorňuje. Zákeřný program uživatelům říká, že jejich počítač byl napaden virem, a požaduje údaje o kreditních kartách a dalších osobních datech klientů.

Podle antivirové společnosti McAfee se falešný bezpečností program stahuje po kliknutí na odkazy ze zasažených odpovědí na časté dotazy. Šíří se také po kliknutí na odkazy k zákeřným stránkám, které se můžou objevit v e-mailech nebo vzkazech ze sociálních sítí.

Společnost Apple během několika dnů pustí k použití upravený operační systém pro své počítače, který automaticky vyhledá špatný software a odstraní ho. Také bude uživatele varovat v okamžiku, kdy si nebezpečný software stahují. Podnik již zveřejnil rady, jak si uživatel může napadený počítač vyčistit (zde).

Falešný antivir je jedním z prvních zákeřných softwarů, které počítačoví podvodníci nasměrovali proti uživatelům Macintoshů. Zatím se počítačová kriminalita soustředila na stroje s operačním systémem Windows od Microsoftu, který pracuje v devíti z deseti počítačů na světě. Počítače od Applu se teď také staly atraktivním cílem útočníků, protože roste jejich počet mezi uživateli, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám