Hlavní obsah

Sony odhalila další útok hackerů, ohroženo je už 100 miliónů lidí

– Tokio/New York • Aktualizováno

Krize kolem úniku osobních údajů z herních systémů japonské společnosti Sony se prohlubuje. Firma v noci na úterý odhalila další masivní útok hackerů, který se odehrál rovněž v polovině dubna a zasáhl službu Sony Online Entertainment (SOE). Ohrožena jsou data dalších 24,6 miliónu lidí, mimo jiné z Rakouska, Německa, Španělska a Nizozemska. Dohromady tak unikly údaje více než stovky miliónů uživatelů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nově zjištěný útok se odehrál 16. a 17. dubna a firma jej odhalila, když vyšetřovala okolnosti původního útoku hackerů na síť PlayStation Network. Ten se odehrál 17. až 19. dubna, unikla při něm data zhruba 77 miliónů uživatelů a firma o něm informovala před týdnem. [celá zpráva]

Celkem jsou tedy nyní kompromitovány osobní údaje včetně čísel kreditních karet více než 100 miliónů lidí z celého světa.

Útočníci použili "sofistikované metody"

Mluvčí Sony Online Entertainment Michele Sturdivantová řekla CNN, že útoky mířily na dvě sítě. První se zaměřil na uživatele herních konzolí PlayStation, zatímco ten druhý postihl hráče používající klasická PC.

"Jsou to sice rozdílné sítě, nicméně existuje zde určitý stupeň propojení s mnoha ostatními sítěmi společnosti Sony," řekla Sturdivantová. "Nejdříve jsme se domnívali, že žádná data neunikla, ovšem během vyšetřování jsme odhalili důkazy svědčící o opaku. Použili velmi sofistikované metody k přístupu k datům i k zakrytí stop," dodala.

Sony Online Entertainment je součástí koncernu Sony. Firma sídlí v San Diegu v Kalifornii a vyvíjí hry, které může hrát ze vzdálených počítačů více hráčů současně. Zájemci si hry stahují přímo z firemních serverů a pak si je instalují na své počítače. Firma službu prozatím odstavila. Kdy ji zprovozní, neuvedla.

Zatím není jasné, kolik dat bylo skutečně ukradeno a kolik jich je pouze v ohrožení. Sony ale zatím nemá poznatky o tom, že by hackeři použili data z kreditních karet a někomu skutečně ukradli peníze. Ukradeno ale mohlo být asi 23 400 finančních záznamů ze starší databáze z roku 2007, kde jsou uložena i data hráčů ze zemí mimo Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám