Hlavní obsah

Počítačoví piráti berou Velikonoce útokem

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví piráti vyhledávají každou příležitost, jak oklamat uživatele na internetu. Nyní mají na mušce Velikonoce. Zaujmout důvěřivé lidi se snaží pomocí líbivých elektronických pohlednic - přáníček, které obsahují viry. Upozornila na to antivirová společnost Symantec.

Článek

„Na Velikonoce si lidé tradičně vyměňují vajíčka, ale nová doba přináší i posílání elektronických přání a osobních dárků. Ani Velikonoce nezůstávají mimo zájem spammerů, kteří zneužívají i této příležitosti k rozesílání personalizovaných e-karet, dárkových poukazů a spamu s napodobeninami známých značek,“ uvedl mediální zástupce společnosti Symantec Petr Cícha.

Zavirovaná přáníčka podvodníci nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Zachyceny byly ale také případy, kdy se zavirovaná zpráva šířila prostřednictvím odkazů na sociálních sítích a internetových seznamkách.

„Elektronické pohlednice s motivy králíčků, kuřátek a vajíček provází například text „Download Animated Greeting Here“ (stáhněte si pozdrav v animované podobě, pozn. red.). Po kliknutí na odkaz se útočníci pokusí vzdáleně ovládnout počítač neopatrného uživatele a nainstalovat do něj malware,“ řekla Alžběta Hanibalová ze společnosti McAfee.

Výhodné nákupy za neodolatelné ceny

Kromě elektronických pohlednic se snaží nalákat lidi také na výhodné akce. „Spammeři nabízí velikonoční dárky za neuvěřitelné ceny. Mimořádné slevy se většinou týkají replik známých výrobků. Aby spammeři vytvořili nákupní horečku, v e-mailech nabádají k rychlému zakoupení zboží, protože zásoby jsou omezené. Ale tyto falešné sliby jsou jen způsob, jak z uživatelů vylákat osobní údaje,“ varoval Cícha.

Bránit se proti podvodným zprávám můžeme pomocí jednoduchého pravidla: Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné také dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokáží bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám