Hlavní obsah

Ani Linux není neprůstřelný. ESET přichází s antivirovou ochranou pro tučňáky

Novinky, Petr Bořuta (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - S rostoucí oblibou Linuxu ve firmách i mezi běžnými uživateli se kyberzločinci zajímají i o tento operační systém čím dál tím více. Linux je vnímán jako synonymum bezpečného systému, kyberzločinci dnes ovšem pomocí malwaru dokáží útočit i na tuto platformu.

Článek

Například nebezpečný trojský kůň Boonana využívá zranitelnosti Javy přítomné na všech operačních systémech, včetně Linuxu. Odkazy na tohoto trojského koně se v závěru roku 2010 šířily především na Facebooku, ale i v e-mailových zprávách. Odborníci navíc očekávají, že v budoucnu se objeví botnety využívající zombie počítače, které poběží kromě Windows i na Linuxu.

„Díky rostoucímu využití Linuxu ve firemním i nekomerčním sektoru je nezbytné, aby i uživatelé této platformy měli moderní bezpečnostní software zaručující ochranu před počítačovými útoky,“ řekl Richard Marko, generální ředitel společnosti ESET.

Kontinuální růst podílu využití Linuxu ve firmách je příležitostí také pro hackery. Uvnitř firmy zaměstnanci často využívají souběžně několik platforem. Nebezpečí spočívá především v nechráněných Linuxových stanicích: hrozby pro Windows mohou na systémech Linuxu zůstávat neodhaleny a začít škodit až ve chvíli, kdy k nakaženým souborům přistoupí uživatel se systémem Windows.

Stejně tak hrozí nebezpečí při sdílení sítě mezi několika firmami. Hrozby pro Windows systém Linux nepoznamenají, ale mohou uškodit ostatním firmám připojeným do sítě. Podílet se na šíření hrozeb je nejen nezodpovědné, ale může i pošramotit dobrou pověst  firmy.

Antivirová společnost ESET představila své bezpečnostní řešení, které uživatele ochrání před možnými hrozbami pro operační systém Linux. ESET NOD32 Antivirus 4 Business Edition pro Linux Desktop  je určen firmám, pro domácnosti je pak produkt ESET NOD32 Antivirus 4 pro Linux Desktop. Oba produkty poskytují komplexní ochranu před aktuálními i nově vznikajícími multiplatformovými hrozbami, což napomáhá ještě vyšší bezpečnosti při práci s operačním systémem Linux. Spolu s produktem ESET NOD32 Antivirus 4 Business Edition pro Linux Desktop získávají firemní zákazníci automaticky i nástroj ESET Remote Administrator. S ním mohou IT administrátoři spravovat instalace firemních verzí produktů ESET NOD32 Antivirus 4 a ESET Smart Security 4 efektivně prostřednictvím jediné obrazovky.

 Hlavní vlastnosti a funkce ESET NOD32 Antivirus 4 pro Linux:

  • Pokročilá detekce a proaktivní multiplatformová ochrana – Využití technologie ThreatSense, která automaticky detekuje a léčí škodlivý kód, a to včetně hrozeb vytvořených pro Windows či Mac OS. Ochrana v reálném čase a pravidelná aktualizace virové databáze
  • Nízké zatížení systému – Rychlý start počítače a žádné zpomalení v průběhu práce. Z hlediska systémové zátěže poskytuje ESET jedno z nejefektivnějších řešení na trhu
  • Grafické rozhraní – Jednoduché ovládání pomocí volitelného grafického rozhraní optimalizovaného speciálně pro Linux
  • Bezpečnostní nastavení – Možnost ovládání nastavení určeným uživatelům zabraňuje přístupu neautorizovaným osobám
  • Centrální správa síťové bezpečnosti – ESET Remote Administrator představuje ucelenou koncepci vzdálené instalace a správy klientských stanic z jednoho místa
  • Ochrana přístupu na přenosná média – Ochrana před hrozbami, které do systému mohou vniknout přes externí disky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám