Hlavní obsah

Kuriózní návrh francouzské vlády. Zákon by internetovým službám nařizoval uchovávat hesla jejich uživatelů

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz, bbc.co.uk)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by zákon skutečně vstoupil v platnost, musely by internetové služby ve Francii po dobu jednoho roku uchovávat jména a příjmení uživatelů, adresy, telefonní čísla a kompletní hesla v čitelné podobě. K těmto údajům by pak na vyžádání měla přístup policie, úřady, soudy a další vládní instituce.

Článek

Google, Facebook, eBay a další internetoví giganti se teď proti návrhu francouzské vlády bouří. Protest u ústavního soudu podalo více než dvacet velkých internetových firem. Argumentují mimo jiné tím,  že zpravidla mají jako firmy jednotnou politiku nakládání s daty na celém světě.

Jak informovali přední odborníci na bezpečnost, jednalo by se o velký zásah do soukromí uživatelů. Mluvčí asociace internetových firem působících ve Francii (ASIC) uvedl, že největším problémem by bylo uchovat hesla v nešifrované podobě. „Jsme šokováni tímto opatřením. Jedná se o velký zásah do soukromí a tento zákon může mít dalekosáhlé bezpečnostní důsledky.“

Většina internetových společností totiž neukládá hesla v textové podobě, ale pomocí tzv. hashování (tedy převod textových řetězců do číselné podoby na základě matematické funkce).

Hashování má samozřejmě za úkol zvýšit bezpečnost uživatelů, protože i kdyby se útočník dostal k databázi s uživatelským jménem a heslem, heslo pro něj není okamžitě čitelné. Na druhou stranu, ani samotné hashování není všemocné. Důkazem toho může být masivní útok na servery Gawkeru, kde se útočníkům podařilo odcizit zhruba 400 tisíc hesel a účtů. I tak ale odborníci na bezpečnost jednotně dodávají, že jde o zcela základní bezpečnostní opatření, kterého by se firmy ve Francii neměly vzdávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám