Hackeři využívají jedné z hlavních premis Facebooku: sdílení mezi uživateli a zdrojování přímo od vašich přátel. Uživatele může zmást, že odkaz zahlédl na kamarádově profilu, a tak jej považuje za důvěryhodný. Právě tak se ale spam šíří.

Podezřele by vám mělo být už to, že stránka vyžaduje kliknutí na tlačítko „To se mi líbí“, abyste mohli vidět slíbený obsah. Stránka požadavek vznáší jen proto, aby se informace o údajném šokujícím videu nebo zprávě rozšířily a zaujaly víc lidí.

„Většinou ono šokující video nikdy neuvidíte. A když, tak je v 99 % případů stejně falešné. Třešničkou na dortu je pak skutečnost, že jste kliknutím na sdílení rozšířili spam nebo malware mezi svých několik desítek nebo stovek přátel,“ říká Urban Schrott z bezpečnostní společnosti ESET.

V poslední době se také uživatelům zahlcují zdi s odkazy na seriálové hlášky. Pokud navštívíte některou z těchto stránek a spustíte si dané video, jež jste zahlédli na kamarádově profilu, slíbený obsah sice uvidíte, ale automaticky se stanete i fanouškem této stránky a sdílíte tento odkaz dál. Bohužel, většina uživatelů tyto odkazy ani nemaže a tak se nekontrolovatelně šíří dál.

Jednoduchou radou tak zůstává: neklikejte na tlačítko „Líbí se mi“, abyste mohli zhlédnout domnělé šokující video – většinou se jedná o podvod. Vyhledávejte informace jen z důvěryhodných zdrojů a z médií, která dobře znáte. A pokud chcete vidět nějaké to srandovní video ze Simpsonů nebo Futuramy, hledejte jej třeba na YouTube.