Hlavní obsah

Internetem koluje o třetinu méně nevyžádané pošty

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostním expertům se podařilo rozbít jednu z největších sítí „zotročených“ počítačů (takzvaný botnet), která rozesílala po internetu nevyžádanou poštu. Botnet Rustock dokázal, v době kdy byl ještě aktivní, za jediný den rozeslat téměř 14 miliard spamů. Díky jeho odstavení klesl objem nevyžádané pošty o více než třetinu. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Symantec.

Foto: Profimedia.cz

spam

Článek

„Celosvětový objem spamu klesl v období od 15. do 17. března o 33,6 %, což byl důsledek odstavení botnetu Rustock. V prvních dnech po jeho odstavení bylo rozesíláno přibližně 33 miliard emailů denně, což je výrazný rozdíl oproti v průměru 52 miliardám spamu za den v předcházejícím týdnu,“ uvedl Paul Wood ze společnosti Symantec.

„Teprve čas ukáže, zda se zločinci z Rustocku, který se stal jedním z techniky nejdůmyslnějších botnetů posledních let, budou schopni vzpamatovat z tohoto koordinovaného odstavení. Rustock byl významnou součástí sítě botnetů a škodlivého kódu od ledna 2006, což je mnohem déle, než byla aktivní většina jeho současníků,“ připomněl Wood.

„Botnety byly a jsou destruktivní zdroj pro počítačové zločince a během let se staly významnou podporou pro spammery, bez nichž by bylo velmi obtížné pracovat. Botnety jsou ovšem využívány i pro jiné účely, jako jsou distribuované útoky DoS, hosting nelegálního webového obsahu na infikovaných počítačích (tzv. botech), shromažďování osobních údajů a šíření spywaru pro sledování aktivit uživatelů infikovaných počítačů,” dodal Wood.

Jak se bránit proti spamu

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, půjčky a pracovní místa. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám