Hlavní obsah

Nejrozšířenější počítačovou hrozbou jsou viry šířící se přes USB flash disky

Novinky, Miloslav Fišer

Nejrozšířenější počítačovou hrozbou na světě byl v únoru INF/Autorun (5,5 %). Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky. Ta dokonce nyní ve statistikách poráží dlouhodobě nejrozšířenější hrozbu - zákeřného červa Confickera, který kraloval statistikám přes dva roky. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti ESET.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Viru INF/Autorun se daří infiltrovat do počítačů již několik měsíců, přestože ochrana před touto infiltrací není nijak složitá.

„Pro zabránění šíření malwaru zneužívajícího soubor Autorun.inf stačí jen zakázat automatické spouštění vložených médií ve Windows, přičemž Windows 7 tuto možnost mají deaktivovanou přímo v základním nastavení,“ uvedl Petr Bořuta zastupující společnost ESET.

Conficker, který se umístil na druhé příčce, získal ve statistikách 3,8 procenta. Ještě v lednu přitom podle antivirových statistik dosahoval pětiprocentního podílu mezi všemi detekovanými hrozbami. [celá zpráva]

Třetí příčku obsadil Win32/PSW.OnLineGames, který získal podíl 2,2 procenta. Za ním skončila hrozba Win32/Sality (1,7 %). „Do TOP 10 hrozeb se nově dostal Java/TrojanDownloader.OpenStream, což je trojský kůň napsaný v Javě. Nebezpečný je především tím, že se snaží stahovat další škodlivý software,“ dodal Bořuta.

ESET v únoru upozornil také husarský kousek, který se povedl počítačovým pirátům. Mezi aktualizace ve službě Windows Update se jim podařilo propašovat trojského koně Win32/Arurizer.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám