Hlavní obsah

Podíl spamu v e-mailech klesl, v lednu činil "pouze" 78,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podíl nevyžádané pošty v lednu proti prosinci celosvětově klesl o tři procentní body na 78,6 procenta, což je nejméně za posledních 22 měsíců. Objem spamu byl o dvě třetiny nižší než loni v lednu. Uvedla to antivirová firma Symantec.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Výrazný pokles objemu rozesílané pošty byl podle Symanteku způsobený zastavením činnosti sítí ovládaných počítačů Rustock, Lethic a Xarvester a důvodem byly také neshody mezi gangy zaměřenými na rozesílání farmaceutického spamu.

"Hlavním důvodem budou pravděpodobně jiné faktory, jako je konsolidace a restrukturalizace gangů zaměřených na rozesílání farmaceutického spamu, což vedlo k nestabilitě na trhu a snahou nových subjektů o využití této obchodní příležitosti. Očekáváme, že v roce 2011 se objeví nové značky farmaceutického spamu a botnety budou v této oblasti vzájemně soupeřit," uvedl analytik MesageLabs Paul Wood.

Farmaceutický spam dosáhl svého vrcholu v květnu 2010, kdy bylo až 85 procent spamu spojeno s farmaceutickými výrobky. Nicméně v lednu 2011 tým MessageLabs Intelligence zjistil, že farmaceutický spam představoval asi 59,1 procenta veškeré nevyžádané pošty.

Jak se bránit proti spamu

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, půjčky a pracovní místa. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu. [celá zpráva]

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám