Hlavní obsah

Jak si zabezpečit WiFi

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Většina českých uživatelů příliš nedbá na zabezpečení bezdrátové sítě WiFi. To si ale neuvědomují, jakou jim to může způsobit škodu. Problém bezpečnosti bezdrátových sítí vyplývá zejména z toho, že jejich signál se šíří i mimo zabezpečený prostor.

Článek

Bezplatné WiFi zóny se stávají nedílnou součástí městského života. Bohužel většina uživatelů si neuvědomuje, jaká rizika přicházejí s nezabezpečenou WiFi zónou. Jednou z nejhorších infiltrací je takzvaný man-in-the middle útok. Pokud je někdo jiný na síti, může modifikovat síťový provoz tak, aby si uživatel myslel, že například komunikuje s bankou, ale ve skutečnosti zasílá citlivé údaje útočníkovi.

Notebook vám mohou ukrást, rovněž data v něm může poškodit počítačový virus. Dříve než připojíte notebook do bezplatné wi-fi zóny, doporučujeme provést zálohy dokumentů, smluv, akademických a jiných prací či fotografií a potřebných aplikací na CD nebo USB paměť.

Počet možností, jak chránit svá data, je hned několik. A pokud ani jednu z nich nevyužijete, někdo vám zcela jednoduše může ukrást přístupové jméno, heslo a víceméně veškeré informace, jež vám router zaslal do počítače.

Dosud existují tři hlavní stupně bezdrátového zabezpečení. Tím úplně prvním protokolem byl WEP, který se u WiFi sítí stále často využívá. Bohužel nabízí tak slabé šifrování dat, že by ho prolomil i méně zdatný hacker a proto se všeobecně nedoporučuje. Nynějším standardem je WPA2, který se řadí mezi nejlepší způsoby ochrany.

Další alternativou je zase použití virtuální privátní sítě (VPN), která umožňuje přístup pouze určitým VPN branám. Pokud nemáte k dispozici ani zabezpečenou síť, ani VPN, zbývající možností je SSL (Secure Sockets Layer). Protokol SSL se nejčastěji využívá pro bezpečnou komunikaci s internetovými servery pomocí HTTPS, což je zabezpečená verze protokolu HTTP. Například když se přihlašujete na Facebook, tak stránka začíná na https://, aby ochránila vaše přihlašovací údaje před případnými hackery.

Druhy bezpečnostních ohrožení při používání Free WiFi: 

  • Evil twin login interception (hackeři vytvoří síť, která připomíná legitimní WiFi hotspot, při pokusech přihlásit se do jejich sítě získají přihlašovací údaje) 
  • Útok přes dosud neznámou bezpečnostní díru (zero-day útoky na operační systém nebo aplikace)
  • Sledování komunikace (logování komunikace a přenos informací do sítě hackera)
  • Vykrádání dat (man-in-the-middle útok)

Jak chránit svůj počítač při práci s WiFi: 

  • Ujistěte se, že porty pro VPN jsou zapnuté, nepovolte však porty s vysokým číslem přístupné pro všechny.
  • Pro přístup k e-mailům použijte šifrovaný protokol HTTPS.
  • Kdekoli je to možné, vyhněte se protokolům, které nemají šifrování.
  • Vypněte sdílení souborů, aplikací apod.
  • Nevykonávejte aktivity, při kterých je nutné zadávat citlivá data jako například internet banking
  • Ujistěte se, že máte zapnutý firewall, antivirus a antispyware.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám