Hlavní obsah

7 tipů pro ochranu před viry na ICQ

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když v poslední době zažívají nejznámější IM klienti (QIP, ICQ, Miranda, atd.) menší ústup ze slávy kvůli Facebook chatu, stále patří mezi jedny z nejoblíbenějších „kecálků“ na internetu. Přinášíme vám sedm tipů, jak se bránit před viry, které se šíří pomocí IM klientů.

Článek

Asi každý z nás se už setkal s falešnými zprávami od lidí, které máte v tzv. „contact listu“ u svého ICQ nebo jiného účtu. Tento typ viru k vám posílá přes jejich ICQ zprávy typu klikni na tento odkaz či klasickou řetězovou zprávu – „Pošli tuto zprávu 20 lidem ze svého contact listu a získáš premium verzi ICQ.“ Samozřejmě po kliknutí na odkaz či rozeslání zprávy nezískáte nic, jen kyberzločinci se baví na váš účet.

Odkazováno může být například na JPG obrázky, EXE soubory, ZIP soubory nebo samotné HTML stránky. Ve skutečnosti jsou všechno spustitelné EXE soubory, které se pak uloží na vašem harddisku a rozesílají pak vir všem přátelům, které máte v kontaktech.

S postupem času kyberteroristi zlepšují techniky, jak potenciální oběti přesvědčit, že podvodné odkazy jsou důvěryhodné a uživatele Instant Messaging (IM) komunikace se jim daří oklamat. „Systém těchto útoků je jednoduchý. Oběť dostane zprávu s hypertextovým odkazem od jednoho ze svých kontaktů, pak na odkaz klikne a tím infikuje svůj počítač,“ říká bezpečnostní expert společnosti ESET. Červ přitom může komunikovat v jazyce oběti. Právě kvůli této nebo jiným pokročilým technikám tak vypadají červi méně podezřele a oklamou i pozorné uživatele.

Připravili jsme si pro vás sedm bezpečnostních tipů, které vám napomůžou k bezpečnosti komunikace přes Instant Messaging:

1. Otvíraní obrázků, stahování souborů a klikání na odkazy od neznámých kontaktů by mělo být úplným tabu. Neotvírejte ani podezřelé soubory či linky, které pocházejí od někoho, koho znáte. Vždy se pokuste ověřit původ přílohy.

2. Neodpovídejte na zprávy, které pocházejí od lidí, které neznáte a na neočekávané zprávy. Pokud si vás chce někdo neznámý přidat do kontaktů, jeho nabídku odmítněte, jestliže si nebudete jistý, kdo se za kontaktem skrývá.

3. Nevyžádané zprávy blokujte – nedostávat spam či zprávy od neznámých osob není až tak složité, jak si myslíte. Většina IM programů umožňuje vytvořit vlastní seznam kontaktů.

4. Nezveřejňujte citlivé informace a osobní data v rámci IM komunikace, obzvlášť čísla kreditních karet, informace o bankovním účtu, hesla a důležité osobní identifikační údaje, jako telefonní číslo či adresu. Též byste na internetu neměli zveřejňovat jméno svého IM účtu či e-mailový kontakt, pokud to není nezbytně nutné.

5. IM účet, stejně jako každý jiný online účet by měl mít silné heslo. Na každý účet použijte jiné heslo, nikdy hesla nerecyklujte. Pokud se přihlašujete na veřejném či sdíleném počítači, nikdy nezaškrtávejte možnost automatického přihlašování.

6. Nesetkávejte se s neznámými lidmi, které jste poznali pouze přes IM konverzaci. Pokud se přece s danou osobou rozhodnete setkat, pojistěte se – například vezměte někoho známého s sebou.

7. Vypněte si web kameru, pokud ji nepoužíváte. Existuje malware, který kyberteroristům a neznámým osobám umožňuje pozorovat vás, i když o tom nevíte. Pokud máte integrovanou kameru, zkontrolujte, zda nesvítí světýlko, přestože má být vypnuté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám