Hlavní obsah

Pololetní zisk Toshiby se zdvojnásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Pololetní zisk japonského výrobce elektroniky Toshiba Corp. za první pololetí finančního roku vzrostl na více než dvaapůlnásobek. Růst příznivě ovlivnily zejména zisky divize polovodičů a energetiky spolu se silným prodejem digitálních výrobků a plochých obrazovek.

Článek

Firma zároveň výrazně zvýšila odhad zisku pro celý rok do března 2007.

Čistý zisk Toshiby, která je po Hitachi druhým největším elektronickým uskupením v Japonsku, vzrostl na 38,83 miliardy jenů (7,4 miliardy korun) ze 14,65 miliardy jenů ve stejném období loňského roku. Výhled byl v souladu s odhady analytiků a se zvýšenou prognózou firmy z počátku tohoto měsíce. Tržby firmy se zvýšily o devět procent na 3,16 bilionu jenů.

Odhad pro celý rok společnost zvýšila o 22 procent na 110 miliard jenů. Analytici čekali celoroční výsledek asi 96 miliard jenů.

Toshiba v poslední době investovala ve dvou oblastech. Jednou je vývoj a výroba čipů typu flash memory, používaných v mobilních telefonech a digitálních hudebních přehrávačích, kde je Toshiba na světovém trhu druhá za jihokorejským Samsungem. Druhou je jaderná energetika, kde letos Toshiba získala americkou společnost Westinghouse.

Akcie Toshiby se za první pololetí zhodnotily o 12 procent. To kontrastuje s vývojem odvětvového indexu tokijské burzy, který za tu dobu naopak klesl o 4,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám