Hlavní obsah

On-line hry: Česko má stříbro z herní olympiády

Novinky, Michal Sztemon

V Itálii se v minulém týdnu uskutečnila světová herní olympiáda - World Cyber Games. Na místě nechyběla ani česká výprava a zásluhou Robina Humeliče získala stříbrnou medaili v doprovodné soutěži Carom 3D. U nás se zase rozhoduje o hrách pro příští sezónu Mistrovství ČR v PC hrách, vše najdete v článku.

Článek

Novinky z domova

  • V hernách sítě PG Cyber Café se o víkendu uskutečnil mezihernový turnaj LYNX Call of Duty 2, kterého se zúčastnilo 24 týmů z ČR a SR. Vítězství vybojovali six.monkeyz, když ve finále porazili cZ klan a odnesli si 2500 Kč a 25 volných hodin.
  • Po korejském vzoru se čeští příznivci Starcraft: Broodwaru rozhodli uspořádat místní Pro-Ligu pro 16 nejlepších domácích hráčů. Všichni účastníci byli určeni/vybráni a rozděleni do skupiny, nechybí ani čerstvý Mistr ČR CDS)PredY anebo český WCG reprezentant ACT-Dark_Caleb.
  • Druhá letošní sezóna ProGamers a GameZone online lig byla v tomto týdnu odstartována zápasy ve skupinách, celkem se hraje o 200 000 Kč. Nejvíce účastníků (70 týmů po 5 hráčích) má AMD.CS liga, která je dotována částkou 50 000 Kč.

Mezihernový PGCC turnaj - ilustrační foto.

Novinky ze světa

  • Slovenský Counter-Strike tým defeaters, loňský vicemistr na MČR v PC hrách, se rozhodl skončit s profi hraním. Hráči ve svém prohlášení uvedli, že se na Slovensku velmi těžce shánějí sponzoři a bez účasti na evropských LAN akcích nemají motivaci k další práci.
  • Číňané z týmu wNv ukazují, že to myslí vážně s prosazením se na světové scéně. Do svého Warcraft III týmu přivedli dva kvalitní korejské hráče - FoVa (z 4Kings) a Checka (z World Elite) a plánují uspět v týmové W3 soutěži WC3L.
  • Detaily týkající se finále světové soutěže WSVG jsou konečně venku - soutěžit se bude v pěti hrách a celkem půjde o 240 000 USD (více než 5 miliónů Kč). Místem konání je New York, termínem pak 9.-11. prosince. Finále se zúčastní i český W3 hráč ACT-Giacomo, který si účast zajistil druhým místem v evropské kvalifikaci v Londýně.
  • Přední evropský CoD2 tým, britští Dignitas, se rozhodli přijmout do svých řad známého britského hráče Yekomse, který bude plnit funkci trenéra a manažera. Hráči se tak budou moci soustředit jen na hru a nebudou muset řešit věci okolo. Uvidíme, jak se Britům povede, podobnou věc už zkoušeli mnozí a většinou to ztroskotalo na penězích.

Jaké hry se budou hrát na Mistrovství ČR 2007?

Seriál Mistrovství České republiky v počítačových hrách se u nás koná již od roku 2003, každý rok má svůj vrchol na Invexu. Letos bylo na Finále MČR rozděleno 14 titulů domácích mistrů, vzhledem k blížícímu se konci roku ale již v průběhu listopadu bude rozhodnuto o hrách pro příští rok.

Pořadatelé z firmy ProGamers se inspirovali systémem, který funguje na World Cyber Games a nechají hráče hlasovat, jaké hry by chtěli příští rok hrát. Aby se předešlo případným pokusům o podvod, budou moci hlasovat pouze řádní členové Českomoravského svazu progamingu. A jaké hry jsou v nabídce?

FPS hry (3 sloty)

  • Counter-Strike 1.6
  • Quake 3/4
  • Vietcong 1/2
  • Call of Duty 2
  • Counter-Strike: Source
  • Battlefield 2
  • Enemy Territory
  • Unreal Tournament 2004

RTS hry (3 sloty)

  • Warcraft III
  • Starcraft: Broodwar
  • Warcraft III: DotA
  • Age of Empires III
  • Warhammer 40,000

Sportovní/závodní hry (1 slot)

  • FIFA 07
  • NHL 07
  • NFS Most Wanted/Carbon
  • Pro Evolution Soccer 5/6

Celkem tedy bude do Mistrovství ČR zařazeno 7 her, pro ostatní budou pořádány doprovodné online turnaje na ProGamers/GameZone a v hernách PG Cyber Café.

World Cyber Games - kdo zvítězil?

V minulém díle jste se mohli dozvědět část informací o probíhajícím turnaji World Cyber Games (WCG), který se uskutečnil v italské Monze. Nyní už jsou všechny turnaje dávno dohrány a my se můžeme podívat, kdo vyhrál a jak si v nich vedli čeští hráči.

Counter-Strike 1.6

Česko reprezentovali SkyRiders a i když předvedli svůj standard, skončili na nepostupovém umístění. Až na samotný vrchol turnaje se probojoval polský tým Pentagram, loňský vítěz AMD Euro Cyber Cupu v Brně a tým patřící do širší evropské špičky. Poláci ve finále porazili favorizovaný švédský tým NiP a odvezli si velmi solidní částku 60 000 dolarů.

1. místo: Pentagram (Polsko) - 60 000 USD

2. místo: NiP (Švédsko) - 30 000 USD

3. místo: NoA (Dánsko) - 15 000 USD

Warcraft III

Vítězem W3 turnaje se stal čínský hráč WE.Sky, když ve finálovém souboji přehrál Francouze 4K.ToDa. Oba čeští účastníci ACT-Giacomo a nEph.Hum4nic skončili svorně na 9.-16. místě, Giacomo vypadl s Číňanem Rabbitem, Hum4nic s Ukrajincem SK.HoTem.

1. místo: WE.Sky (Čína) - 25 000 USD

2. místo: 4K.ToD (Francie) - 10 000 USD

3. místo: SK.HoT (Ukrajina) - 8 000 USD

Starcraft: Broodwar

V Broodwaru nás reprezentoval ACT-Dark_Caleb, který tak trochu doplatil na těžkou základní skupinu a skončil na nepostupovém 3. místě. O vítězství si to rozdali korejští hráči, přemožitel Caleba JulyZerg a další špičkový hráč IloveOov. Po vyrovnaném průběhu zvítězil IloveOov, i bronz putuje do Jižní Koreje, která doslova dominovala tomuto turnaji.

1. místo: IloveOov (Jižní Korea) - 25 000 USD

2. místo: JulyZerg (Jižní Korea) - 10 000 USD

3. místo: midas (Jižní Korea) - 8 000 USD

FIFA 06

Českým reprezentantem na WCG se stal eSuba|el-Diablo, ten po dobrých výkonech vypadl v play-off s ukrajinským hráčem a skončil na 9.-16. místě. Vítězství si zajistil německý hráč SK.hero, když ve finálovém souboji přehrál Rumuna Ovvyho 2:1 na zápasy.

1. místo: SK.hero (Německo) - 15 000 USD

2. místo: Ovvy (Rumunsko) - 8 000 USD

3. místo: x4-alexx (Rusko) - 4 000 USD

Need For Speed: Most Wanted

I v NFS měla Česká republika svého zástupce, a to nEph.Queena. Ten vypadnul již ve skupině, kde skončil čtvrtý. Největší podíl z prizemoney získali Rusové, konkrétně USSRxAlan za 1. místo a jeho týmový kolega USSRxMrRASER za 2. místo.

1. místo: USSRxAlan (Rusko) - 15 000 USD

2. místo: USSRxMrRASER (Rusko) - 8 000 USD

3. místo: Steffan (Nizozemsko) - 4 000 USD

V těchto hlavních hrách se zúčastnili čeští hráči, nejlepším umístěním je 9.-16. místo (bohužel nedotované), na kterém se umístili ACT-Giacomo, nEph.Hum4nic a eSuba|el-Diablo. Náš tajný trumf se však jmenuje Robin "EPiDEMiK" Humelič, který byl pozván na Invitational turnaj ve hře Carom 3D. Robin si vedl velmi dobře a porazil všechny soupeře až na jediného - Brazilce Guizinha. Získal tak stříbrnou medaili a navíc si odvezl 2000 dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Herní veletrh Games Convention

Donedávna drželi patent na pořádání obřích herních veletrhů takřka výhradně v anglicky mluvících zemích. Příští rok už však E3 nebude taková jako letos...

Výběr článků

Načítám