Hlavní obsah

Powerball: posilovna pro ruku ničenou myší a klávesnicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Powerball je novinka, která uchvátila především trhy na západ od České republiky. Avšak i na našem území se začíná objevovat stále více lidí, kteří svá zápěstí podrobují síle, již na ně plastová koule s uvnitř umístěným gyroskopem působí. Powerball má totiž pomáhat také při řešení syndromu karpálního tunelu a RSI (postižení ruky vzniklé při práci s klavesnicí počítače).

Článek

Základem powerballu je umělohmotný obal, ve kterém se nachází setrvačník. Ten se může otáčet mnoha směry v závislosti na tom, jak powerballem pohybuje ruka, která jej pevně svírá.

K roztočení setrvačníku lze použít dodávaného lanka, které se kolem něj obtočí a prudkým pohybem ruky následně odstraní. Gyroskop se v tuto chvíli dává do pohybu a ruka se snaží vystihnout rytmus s jakým s ním dále pohybovat a zvyšovat tak jeho otáčky.

Některé z pokročilejších modelů vybavil výrobce počítadlem otáček, sami si pak můžete na internetu ověřit, jak jste v rozpohybování gyroskopu dobří. Ovšem je nutné dodat, že čím rychleji se vnitřní mechanismus koule otáčí, tím větší síla působí na vaši paži. Od osmi tisíc otáček tak má uživatel powerballu dojem, že je na jeho ruku zavěšeno několik kilogramů a udržet systém v dlani, kdy setrvačník dosáhl více než 12 000 otáček je již poměrně obtížné.

Ba co více - silové účinky powerballu se při těchto rychlostech projevují i na postoji vašeho těla. A jak poznamenalo několik lidí, vypadá osoba, jíž v dlani rotuje powerball s 12 000 a více otáčkami, jako nefalšovaný epileptik.

Zatím nejrychleji roztočil powerball Akis Kritsinelis, mimochodem i držitel světového rekordu v jeho rozpohybování (ano, i v oblasti roztáčení powerballu se již soutěží). Kritsinelis dosáhl 16 317 otáček za minutu. Na videoklip se můžete podívat zde.

Produkt zapůjčil internetový obchod Alza.cz

Anketa

V případě, že vlastníte powerball, jaké nejvyšší rychlosti jeho setrvačníku jste dosáhli?
do 8000 ot./min.
7,2 %
od 8001 do 10 000 ot./min.
14,6 %
od 10 001 do 12 000 ot./min.
30,9 %
nad 12 001 ot./min
47,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 679 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám