Hlavní obsah

Philips uložil 75GB dat na 12cm kotouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na japonské konferenci ISOM 2006 ukázal Philips přepracovanou metodu ukládání dat "near field optical recording", která je zkoumána vývojáři již řadu let. S její pomocí dokázala firma na jeden kotouč o průměru 12cm, tedy na nosič o ploše srovnatelné s klasickým DVD médiem, uložit 75 GB dat.

Článek

Velká množství dat na relativně malou plochu je možné uložit díky miniaturní vzdálenosti záznamové plochy a čtecího média. Technologie je známá již řadu let, jejímu uvedení do praxe však bránily hlavně technické problémy.

Philips používá pro záznam dat laserový paprsek o stejné vlnové délce (405 nanometrů) s jakou pracují systémy Blu-ray. BD však pracuje se clonou 0,6, systém od Philipse se speciálními čočkami o cloně 1,45, díky čemuž dokáže jednotka zaměřit paprsek laseru mnohem blíže povrchu média než je obvyklé.

Philips umí díky těmto hodnotám do jedné vrstvy optického disku o průměru 12 cm uložit asi 75 GB dat či dokonce 125 GB dat při použití čočky s lomivostí 1,58. Firma již pracuje na návrhu média až se čtyřmi záznamovými povrchy - takovýto kotouč by nesl až 500 GB dat.

Společnost holá v příštím roce ukázat near-field systém s dvojicí záznamových vrstev na jednom kotouči. Firma však tvrdí, že než se produkt dostane do komerční fáze uplyne ještě několik let.

Reklama

Výběr článků

Načítám