Hlavní obsah

Microsoft vrací úder, uvedl Internet Explorer 7

Novinky, Ondřej Grym

Americký Microsoft v noci na čtvrtek uvedl novou verzi webového prohlížeče Internet Explorer 7. Aplikaci je možné stahovat přímo ze stránek Microsoftu.

Článek

Nový webový prohlížeč IE 7, který Microsoft dlouho testoval, byl ve finální verzi uvolněn po přibližně 18 měsících, co Bill Gates oznámil razantní přepracování v současnosti už zastaralé aplikace Internet Explorer 6.

Microsoft rozehrál hru na mnoha bojištích. Programu přidal podporu nových webových standardů, záložky po vzoru Firefoxu či čtečku RSS kanálů. Firma rovněž tvrdí, že je systém s IE 7 bezpečnější než dříve.

Prohlížeč by měl být také odolnější proti mnoha druhům internetových útoků - zmiňme takzvaný "phishing", kdy se útočník snaží přesvědčit uživatele k zadání citlivých údajů (týkajících se například jeho bankovního konta) do podvodného webového formuláře. Právě phishingu bylo užito při nedávném ataku na konta zákazníků České spořitelny [celá zpráva].

Explorer 7 bojuje s Firefoxem

Microsoft musel s uvedením IE 7 spěchat. Pozvolna totiž ztrácel tržní podíl na úkor konkurenčního prohlížeče Mozilla Firefox, který již brzy přijde mezi uživatele ve své druhé verzi. [celá zpráva]

Podle statistických údajů analytické společnosti OneStat se Microsoftu návrat na trůn mezi webovými prohlížeči daří. Od července již firma získala téměř tři procenta trhu a dosáhla tak 86% podílu. Firefox naopak od července ztratil 1,4 procenta, nyní se jeho podíl zastavil na hranici 11,5 procent.

Microsoft všem uživatelům operačního systému Windows XP doporučuje nainstalovat nový webový prohlížeč IE 7, a to i přesto, že tito lidé pracují s Firefoxem. "Mít v jednom počítači dva prohlížeče je totiž výhodné," tvrdí firma.

IE 7 přinese systém automatických aktualizací

Lidem, kteří si IE 7 nestáhnou z webových stránek Microsoftu, bude aplikace doručena přes systém automatických aktualizací. Stát by se tak mělo nejpozději příští měsíc. Uživatelé, jež byli zapojeni do testování nového browseru, by měli update, který jim do systému přinese finální Internet Explorer 7, dostat ještě tento týden.

Další významnou aktualizaci by měla IE 7 dostat za dalších 18 měsíců, tedy tak, aby udržela krok s konkurencí.

Rivalové budou s nejnovějším Explorerem bojovat hlavně rychlostí v uvádění nových bezpečnostních záplat. Například vývojáři Firefoxu tvrdí, že zatímco dnes potřebují k uvolnění aktualizace dny, a ne týdny či měsíce jako Microsoft, s příchodem verze 2.0 se tento čas zkrátí na hodiny.

Internet Explorer 7 je možné stahovat z těchto stránek. Anglickou verzi pro systém Windows XP SP2 naleznete zde. Aplikace bude do dalších jazyků včetně češtiny lokalizována v následujích týdnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Firefox 2 RC1 na světě

V úterý uvedla Mozilla Foundation webový prohlížeč Firefox 2 ve verzi Release Candidate 1. Všechny zájemce o novinku však společnost ihned varovala. Aplikace...

Výběr článků

Načítám