Hlavní obsah

Microsoft chce před viry a spamem chránit firemní sítě

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Microsoft hodlá dominovat nejen trhu s operačními programy, herními konzolemi či kapesními přehrávači, ale také trhu s bezpečnostními nástroji. Firma tak uvádí ucelený nástroj pro zabezpečení serverů a pracovních stanic pod obchodním názvem Forefront.

Článek

Již před třemi lety začal Microsoft pomalu skupovat společnosti, které si získat poměrně velkou klientelu kvalitními bezpečnostními nástroji. Za povšimnutí stojí akvizice rumunské antivirové firmy GeCad, jenž se stala v roce 2003, o léta později Microsoft pohltil výrobce antispywarových nástrojů Giant Company Software, v roce 2005 přišla na řadu společnost Sybari Software, která se proslavila softwarem schopným velmi dobře filtrovat obsah sítě a odhalovat v něm případné počítačové viry. 

V polovině tohoto roku tak Microsoft získal veškeré nástroje k tomu, aby mohl uvést vlastní kombinovaný antispyware/antivirový program OneCare Live s vestavěným firewallem. Bezpečnostní systém byl jako první dostupný v Americe, kde jej má v současnosti nainstalováno přibližně 50 % osobních počítačů připojených k internetu.

Microsoft bojuje s konkurencí také cenou - OneCare Live začal nabízet za necelých 50 dolarů, přičemž si tento program kupuje uživatel na tři roky a může jej nainstalovat až na tři počítače v domácnosti.

Forefront pro firmy

Nejinak je tomu i s bezpečnostní sadou Forefront, která se snaží chránit celou síť, servery a v brzké době k ní přibude také nástroj pro ochranu jednotlivých stanic. Microsoft také zde vyrukoval s agresivní cenovou politikou a službu Forefront nabízí v ceně přibližně jednoho dolaru na uživatele připojeného v konkrétní síti/měsíc. Firma s tisícovkou osobních počítačů v síti tak měsíčně zaplatí 1000 dolarů, za ochranu vlastních serverů se neplatí nic.

Microsoft ForeFront v sobě zahrnuje aplikaci ISA Server 2006 pro ochranu sítě a infrastruktury, nástroje Forefront for Exchange a Sharepoint, tedy aplikace fitrující škodlivý software a konečně systém Forefront Client Protection pro ochranu jednotlivých stanic.  

Jedním z klíčových prvků celého řešení Forefront jsou technologie, které Microsoft získal pohlcením firmičky Sybari. Její software používá i Evropská komise, rovněž Microsoft si dříve předplácel bezpečnostní služby rumunské Sybari. Sybari Software nevyvíjela vlastní engine pro boj s viry či spamem - naopak používala systémy jiných společností. V jejím antiviru proto nalezneme až 9 antivirových enginů od společností Sophos, CA, Norman, Kaspersky Lab a dalších, které se v závislosti na potřebě uživatele a zatížení sítě zapojují do procesu a hledají škodlivé kódy.

Microsoft vsází na integrovatelnost

Microsoft ve svých plánech na postupné ovládnutí trhu s bezpečnostními nástroji pro servery vsází na snadnou integrovatelnost svých produktů s prostředím Windows, což se snaží podporovat také slušnou cenou nabízených služeb.

Významné investice Microsoftu v období 2003 - 2005

GeCadSídlo: Bucharest, Rumunsko

GeCadSídlo: Bucharest, RumunskoProdukt: RAV antivirus

GeCadSídlo: Bucharest, RumunskoProdukt: RAV antivirusKoupeno: červen 2003

Plány: antivirový přídavek do systému Windows

Giant Company SoftwareSídlo: New Yorku

Giant Company SoftwareSídlo: New YorkuProdukt: anti-spyware/spamový program

Giant Company SoftwareSídlo: New YorkuProdukt: anti-spyware/spamový programKoupeno: prosinec 2004

Plány: v současné době součástí systému Windows XP

Sybari SoftwareSídlo: New Yorku, Northport

Sybari SoftwareSídlo: New Yorku, NorthportProdukt: program schopný filtrovat viry a spam přímo na síti

Sybari SoftwareSídlo: New Yorku, NorthportProdukt: program schopný filtrovat viry a spam přímo na sítiKoupeno: únor 2005

Plány: doplněk k e-mailovému klientu nebo pro serverové prostředí

Finjan SoftwareSídlo: San Jose, Kalifornie

Finjan SoftwareSídlo: San Jose, KalifornieProdukt: monitorování provozu na internetu, blokování zhoubných kódů

Finjan SoftwareSídlo: San Jose, KalifornieProdukt: monitorování provozu na internetu, blokování zhoubných kódůKoupeno: licence k technologiím firmy získány v polovině června 2005

Plány: neupřesněno, údajně ke zvýšení bezpečnosti produktů Microsoftu

FrontBridge TechnologiesSídlo: Los Angeles

FrontBridge TechnologiesSídlo: Los AngelesProdukt: filtrování e-mailů, archivace elektronických zpráv

FrontBridge TechnologiesSídlo: Los AngelesProdukt: filtrování e-mailů, archivace elektronických zprávKoupeno: 3. čtvrtletí 2005

Plány: aplikaci využije produkt Microsoft Exchange Server

Na otázku, zda se firma nebojí dalších soudních sporů, ve kterých by byly napadány její obchodní praktity, říkají její zástupci, že již "jsou zvyklí" a že společnost již nejeden soud zdárně ustála.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft představil Obránce Windows

Aplikace Windows AntiSpyware dostala nový vzhled a schopnosti. Současně se změnil i její název na Windows Defender. O inovovaném programu, jehož cílem...

Výběr článků

Načítám