Hlavní obsah

Hardware 29/2006: Creative Aurvana - když máte dost svého okolí

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluchátka Creative Aurvana patří do kategorie in-ear (v uchu), která vychází z konceptu klasických pecek, jsou ale o něco menší a strkají se až do zvukovodu. Výrobce je obdařil v reklamních materiálech samými superlativy jako: vysoká věrnost, prémiová sluchátka, účinné tlumení nebo výjimečná. Alespoň na papíře jde tedy o perfektní nástroj pro reprodukci hudby.

Článek

Sluchátka s aplikací do zvukovodu mají, stejně jako vše na světě, svá pro a proti. Z kladů se nejčastěji vyzdvihuje nenápadnost, tlumení okolního hluku a ve srovnání s peckami čistší a mnohem lepší zvukový projev.

Mezi zápory, jak asi tušíte, patří především hygienická stránka věci, která jde ruku v ruce s varováním lékařů a odborníků na sluch o vysokém namáhání ušního bubínku. Nedoporučuje se u těchto sluchátek poslech při vysoké hlasitosti.

Specifikace a balení

Miniaturní špuntíky zanedbatelných rozměrů se chlubí měniči využívajícími technologii Balanced Armature, díky které reprodukují zvuk ve spektru 20Hz - 20kHz. Vysoká citlivost 115dB je příslibem jemného vykreslování zvuku, váha 13g (obě) zase pohodlného nošení.

Kablík sluchátek vyrobený z poddajné pryže má klasickou délku 1,2m a zlacenou koncovku ve formě 3,5mm jack konektoru. Exoticky působí dodávaná redukce pro poslech v letadle.

Kromě ní najdeme v elegantní krabičce také náhradní pryžové nástavce držící sluchátka ve sluchovodu a izolující vnější hluk. Náhradní dva páry mají rozdílnou velikost, to proto, aby sluchátka sedla každému.

Trošku mě překvapila krabička na přenášení mající velikost menšího harddiskového MP3 přehrávače. Ale má i své výhody. Především se s ní dobře manipuluje a také smotaný kabel není násilně přehýbán, čímž se zvyšuje jeho životnost. Bohužel zavírání je vyřešeno takový způsobem, že do něj dost často kablík přiskřípnete.

Poslední kousek plastu v balení se nazývá "šťourátko" a slouží k čištění koncových špuntíků od nečistot. Doporučuju neztratit, je velmi šikovné.

Kreativní design

Aurvana sází na klasiku v podobě černého lesklého plastu a tmavě šedé pryže. S touto kombinací se snad ani nelze netrefit. Vedle masově rozšířených sluchátek v bílé barvě ála iPod jsem si připadal jako zatoulaný Mercedes v továrně Fiatu.

Tam, kde se přívodní kablík rozdvojuje, najdeme umělohmotnou přezku zabraňující rozdělování kabelu a umělohmotný kroužek, kterým si můžeme libovolně nastavit výšku "véčka" pro svou potřebu. Systém je to opravdu chytrý a hlavně funkční.

Poslechový test

Pokud se vám zdálo, že sluchátka doteď jen chválíme, chystáme se  jim to vrátit i s úroky. Abyste pochopili naše závěry, musíme uvést ještě jedno číslo - 2600. Ano, tušíte správně, jde o cenu.

Zvuk není vysloveně špatný, Na poměry malých pecek a in-ear sluchátek bychom jej snad označili za špičkový, ale... Sluchátka sice reprodukují kompletní spektrum slyšitelného zvuku (jak jen je to u MP3 možné), ale zvuku chybí život, prokreslení, zkrátka barevnost.

Prvotní diagnózu jsme odsunuli a rozhodli se dát sluchátkům ještě šanci. Předpokládali jsem, že je nutné je zahořet, aby se pořádně rozehrála. Nechali jsem je proto dva dny hrát do zdi.

Po této lhůtě se situace opravdu slyšitelně zlepšila, ale ne natolik, abychom jimi byli vysloveně nadšeni. Stále sluchátkům chyběla přesnost. U elektronické muziky věc nepostřehnutelná, u populární hudby nešvar prakticky neznámý, ale u klasiky nebo naopak tvrdšího rocku a metalu zásadní nedostatek. Tam kde nedominuje nějaký hudební nástroj je hudba plochá.

Srovnáme-li je s průkopníky svého druhu, Koss The Plug, nemají Creativy po zvukové stránce v žádném případě navrch. A uvážíme-li, že si za jejich cenu můžeme pořídit zmíněné Plugy společně s legendou Porta Pro, budou to mít v životě opravdu těžké.

Pár slov k odhlučnění

Creative uvádí, že použitá hmota, izolující posluchače od okolního ruchu, je nejlepší ve své třídě a zvládně snížit intenzitu pronikajícího zvuku o 20dB. Těžko takovou věc změřit, ale něco pravdy na tom bude. Zvláště proto, že jsme při poslechu v klidné místnosti slyšeli hlavně svůj dech.

Nicméně zvuková izolace může mít i své minusy. Rozhodně není dobré taková sluchátka brát s sebou na vyjížďku na kole, a i na ulici by si to měl uživatel dobře rozmyslet. Přeslechnutý přijíždějící automobil či tramvaj jinak vykonají své.

Závěr

Dáte-li především na design, ergonomii a příslušenství, jsou Creative Aurvana jedinou možnou volbou. Žádná jiná sluchátka do uší nepůsobí tak elegantně.

Je-li vaším kritériem zvuk, můžete se v klidu vrátit ke klasice The Plug. Aurvana trpí nízkou barevností a nepřesností zvuku, čímž jen tak tak vyváží výborný rozsah a konstantní hlasitost v celém rozsahu. Konečný verdikt tak zní: nadprůměrné a elegantní, avšak drahé.

Produkt zapůjčil internetový obchod Alza.cz

Creative Aurvana:

  • Impedance: 42 Ohm
  • Citlivost: 115 dB
  • Frekvenční rozsah:20 - 20 000Hz
  • Váha: 13g
  • Délka kabelu: 1,2m
  • Typ sluchátek: do ucha

Reklama

Výběr článků

Načítám