Hlavní obsah

Čipů se v srpnu prodalo za rekordních 20,5 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej počítačových čipů dosáhl v srpnu částky 20,5 miliard dolarů (asi 450 miliard korun). V porovnáním s červencem jde o zvýšení o více než dvě procenta.

Článek

Vůbec polovina všech prodaných čipů nalezla v srpnu domov ve výrobcích pro domácí spotřebitele, tedy v mobilních telefonech, záznamových zařízeních s pevnými disky, digitálních kamerách či LCD televizích.

Analytici však upozorňují na to, že je poptávka po čipech až příliš vysoká, a že tomu bude v příštím roce jinak. Experti společnosti VSLI uvedli, že fabriky pro výrobu procesorů pracují průměrně na 95 procent své kapacity - takto je tomu již od třetího kvartálu. Počátkem roku bylo zatížení továren nižší - VSLI uváděla, že byly vytíženy na 92,4 procenta.

Vůbec největší výdělky měli výrobci v srpnu z DRAM paměťových modulů. Jejich prodej se v tomto měsíci zvýšil o 12 procent, cena asi o jednu pětinu v porovnáním s loňskem.

Naopak cena NAND flash modulů poklesla o 31 procent. Tyto produkty jsou instalovány převážně do MP3 přehrávačů, mobilů či digitálních kamer. Výrobci i přes pokles ceny NAND jednotek na prodeji tohoto zboží netratili, poptávka po NAND totiž byla extrémně vysoká.

Horší situace však nastala pro výrobce počítačových mikročipů, jejichž cena se snížila o 18 procent. Zejména Intel nyní vydělává méně než v minulosti a společnost dále tlačí na ceny výrobků. Bojuje totiž se silnou konkurencí, kterou představuje nepoměrně menší, avšak úspěšná firma Advanced Micro Devices. 

Reklama

Výběr článků

Načítám