Hlavní obsah

Microsoft se odvolal proti pokutě 281 miliónů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Americký Microsoft se v úterý odvolal proti pokutě 281 miliónů eur od Evropské unie. Sankci firmě v červenci udělila EU za to, že nezměnila své chování na trhu a nadále porušovala antimonopolní pravidla.

Článek

Evropský Soud první instance v Lucemburku potvrdil, že obdržel faxovou kopii odvolání. Nyní čeká na jeho originál.

"Jak jsme v červenci řekli, odvolali jsme se proti pokutě, která nám tehdy byla udělena," řekl mluvčí Microsoftu. Dodal, že konečným datem pro odvolání byl 2. říjen. Microsoft uvádí, že se dva roky starému rozhodnutí komise pokusil vyhovět, ale podle Evropské komise s tím otálel.

Pokutu 280,5 miliónu eur dala EU Microsoftu přídavkem k rekordní pokutě 497 miliónů eur, kterou společnost od Bruselu dostala před dvěma lety za zneužívání dominantního postavení na trhu. Podnik se odvolal i proti původnímu rozhodnutí, a to také k Soudu první instance. Předpokládá se, že soud o odvolání k prvnímu a hlavnímu případu rozhodne koncem letošního roku nebo v příštím roce.

Microsoft v současnosti žádá soud o rozhodnutí, zda evropští regulátoři měli pravdu s tvrzením, že podnik nedodal adekvátní a kompletní technickou dokumentaci konkurenci. Jde o výrobce programů pro počítačové servery, které umožňují počítačům s operačním systémem Windows komunikovat s tiskárnami a další technikou.

Microsoft je přesvědčen, že pokutu dostal neoprávněně. Firma si rovněž stěžuje na postoj komise - uvedla, že úředníci nevyjadřovali své názory jasně a tedy, že ani nevěděla, jak se podle nich zařídit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám