Hlavní obsah

Číňané mají nový 100x rychlejší internet než svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína spustila vlastní verzi vysokorychlostního internetu, který má zaručit, že země nebude příliš závislá na technologiích zahraničních firem. Čínská síť má zajistit přenosové rychlosti od 2,5GB do 10GB za sekundu.

Článek

V první fázi bude na tuto síť, která pracuje na protokolu IPv6, napojeno až 167 institucí ze 25 univerzit, které se nacházejí ve dvaceti čínských městech. Informační dálnice by měla být až 100x rychlejší než je ve světě běžné.

Světová internetová pavučina zatím pracuje na starší verzi IP protokolu - jedná se o IPv4. Ta narozdíl od její novější kolegyně nedovoluje připojit k síti tolik internetových adres a rovněž neumožňuje spustit některé pokročilé funkce.

Na spuštění IPv6 v globálním měřítku, tedy na celém světě, dnes pracují vývojáří v USA, Japonsku a Jižní Koreji. Podle vyjádření softwarového giganta Microsoft, budou v příštích letech používány oba IP protokoly, jak starší, tak novější, současně.

Výhody IPv6 spatřují odborníci v možnosti připojit nekonečné množství počítačů, ve větší bezpečnosti takovéto sítě a její lepší kompatibilitě s kapesními počítači a mobilními telefony.

Hardware pro protokol IPv4 vyrábí v drtivé většině americké firmy Cisco Systems a Juniper Networks. IPv6 zařízení si chtějí Číňané vyvinout sami, rovněž plánují takto získané technologie i dále prodávat okolnímu světu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám