Hlavní obsah

Warner plánuje hybridní DVD/HD DVD/Blu-ray médium

Novinky, adr

Nahrávací studio Warner plánuje vytvořit nový diskový formát, který by v sobě sdružoval DVD, HD DVD a Blu-ray standard. Takovýto kotouč by pak byl přehrávatelný jak v DVD zařízeních, tak v jejich HD DVD a Blu-ray souputnících.

Článek

Tvůrci formátu Blu-ray Sony a její konkurent Toshiba - vývojář HD DVD, se již dříve pokoušeli domluvit na jednom diskovém standardu. Jednání však selhala a na svět přišly dva rozdílné formáty. [celá zpráva]

Dalším pokusem, kterak sjednotit oba standardy, je snaha hardwarových firem, jenž se snaží na trh uvést systém čtoucí oba druhy kotoučů. [celá zpráva]

Nicméně zajímavým počinem je také úsilí studia Warner Home Video. Technici firmy přišli s nápadem uvést kotouč vybavený několika záznamovými vrstvami, kdy každá z nich bude určena danému formátu. Zjednodušeně řečeno by tak kotouč nesl na sobě "DVD" vrstvu, kterou by přehrála DVD mechanika, ale také například CD, Blu-ray nebo HD DVD stopu, s nímž by si poradil CD, BD nebo HD DVD systém.

Jediný markantní rozdíl mezi HD DVD a Blu-ray vrstvou je v tom, že jsou obě uloženy v kotouči v jiné hloubce. Blu-ray disk nese data umístěná 0,1 milimetru pod povrchem, HD DVD v hloubce 0,6 mm. Oba formáty však používají pro čtení souborů laser se stejnou vlnovou délkou 405 nanometrů.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Warner Home Video podporuje oba konkurenční diskové formáty. Například 26. září vydá podle deníku XbitLabs společnost titul Lake House (Dům u jezera) na DVD, Blu-ray a HD DVD současně. Majitelé HD DVD či Blu-ray systémů si film mohou vychutnat ve vyšší obrazové kvalitě než jejich majitelé starších DVD - samozřejmě za předpokladu, že jej sledují na tzv. HD monitoru. Oproti DVD, které nabízí rozlišení 720x576 bodů (norma PAL), totiž Blu-ray nese obraz nahraný v rozlišení 1920x1080 pixelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám