Hlavní obsah

Novinka z dílny Intelu: čtyřjádrový čip za 20 000 Kč bez daně

Přibližně za dva měsíce uvede Intel své první čtyřjádro pro osobní počítače. Společnost tak o něco uspíšila příchod nového výrobku, údajně díky jeho dobré výtěžnosti.

Článek

Podle dřívějších předpokladů měl Intel uvést procesor se čtyřmi jádry v průběhu prvního kvartálu příštího roku. Podle deníku eWeek toto firma stihne již ve druhé polovině prosince. V podobném duchu se rovněž v červenci vyjádřil šéf Intelu Paul Oteliny. [celá zpráva

Intelův první mikročip pro stolní počítače se čtyřmi jádry bude pracovat na frekvenci 2,66GHz, rychlost sběrnice byla stanovena na 1066MHz. Výrobek je určen pro počítačové hráče a nadšence. Tento nejvýkonnější procesor pro stolní stanice podle analytiků sesadí z přední příčky, co se týče výpočetní síly, dualcore s architekturou Core 2 Extreme s taktem 3,20GHz.

Počítačoví odborníci však upozorňují, že v řadě aplikací může čtyřjádro s kmitočtem 2,66GHz podat nižší výkon, než rychleji taktovaný 2,93GHz dualcore mikroprocesor Intel Core 2 Extreme X6800, neřkuli 3,20GHz rychlík. Je to dáno tím, že řada programů dosud nebyla optimalizována pro více jader, a dokáže tak pouze těžit ze síly jednoho z nich, kdy samozřejmě to s vyšší frekvencí pracuje rychleji než druhé s nižší.

Čtyřjádrová novinka je interně označována jako "Kentsfield". Skládá se ze dvou Conroe čipů, z nichž každé obsahuje dvě výpočetní jednotky. Mikročip bude pracovat s rychlou vyrovnávací pamětí druhé úrovně o velikosti 4 nebo 8 MB.

Reklama

Související témata:

Související články

Intel uvede čtyřjádrové čipy ještě letos

Největší výrobce mikroprocesorů Intel uvede čtyřjádrové čipy pro osobní počítače a servery ještě v tomto roce. Šéf Intelu Paul Otellini to uvedl ve středu...

Výběr článků

Načítám