Hlavní obsah

Hardware 28/2006: Malé a výkonné Lenovo 3000 V100

Novinky, Marek Schäferling

Notebooky Lenovo (kdysi IBM) jsou proslulé především výjimečně dobrou konstrukcí a bytelností. Když k tomu přičteme i líbivý design, opravdu silný hardware, a to vše jen ve formě malého 12" notebooku, máme tu nové Lenovo V100.

Článek

Při setkání s notebooky od Lenova mám vždy pocit, že sice bezchybně fungují, ale chybí jim kouzlo osobitosti. O to větší bylo naše překvapení, když jsme dostali k vyzkoušení novou V100 s dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2400, 1GB operační paměti, 100GB diskem a překvapivě i integrovanou DVD vypalovačkou. Místo uvnitř černostříbrného šasi je tak využito minimálně na 100%.

Překvapení bylo velmi pozitivní, neboť design tohoto drobečka je neobyčejně zdařilý. Stříbrná barva víka s přesahy spolu s panty displeje pěkně kontrastují s černým zbytkem. Na první pohled levný materiál je však ukázkou toho nejlepšího, co můžete pořídit. Víko se neprohýbá, vše perfektně lícuje a navíc zaoblené hrany skvěle sednou do ruky. Při osobní konfrontaci tak můžete jen uznale pokývat hlavou.

Rozvržení notebooku

Při prvním ohledání zarazí menší počet vstupně výstupních portů. USB rozhraní 2.0 je zastoupeno třemi konektory, které se po jednom exempláři vyskytují vlevo, vpravo a na zadní straně. Ty dále doplňuje ještě FireWire konektor, D-Sub přípojka na externí monitor, zdířka síťové karty RJ45, modemu a také dva audiokonektory.

Pro rozšiřující karty je připraven Experss Card slot krytý umělohmotnou vložkou. Osobně preferujeme dvířka, která se nedají ztratit. Poslední dírou do útrob je čtečka paměťových karet typu SD/MMC/MS/xD. Především schopnost číst xD média Olympusu není u konkurence běžná.

Klávesnice zabírá téměř celou plochu "mezipatra", takže i přes menší rozměry těla počítače nejsou jednotlivé klávesy příliš malé. Naopak se na nich velice dobře píše. Zajímavostí je jednak čtečka otisku prstů (použití místo hesla, šifrování) a také opačně zaoblené klávesy šipek. Jednoduše je tak rozeznáte od okolních bez potřeby vizuálního zkoumání.

Silnější rámeček notebooku způsobil, že 12" LCD displej působí trošku utopeně. Vykupuje to však přítomnost DVD vypalovačky, která zabírá velkou část pravé strany notebooku. V rámečku displeje potom objevíme i maličkou 1,3MPx webkamerku. Přes miniaturní rozměry jde o jednu z nejlepších kamerek, co se týče kvality záznamu, které jsme kdy u notebooku viděli.

Velký výkon malého stroje

Základním lákadlem Lenova v případě modelu V100 je bezesporu hardware. Hardwarová sada "Intel Centrino Napa" zahrnuje dvoujádrový procesor Core Duo T2400 s frekvencí 1,83GHz, dvoukanálové paměti DDR2 667MHz o velikosti 1GB (2 x 512) a bezdrátovou síťovou kartu s podporou standardů 802.11 a/b/g. Ta je osazena v PCI-E 1x slotu, což zaručuje případnou rozšiřitelnost (výměnu) do budoucna.

Pevný disk s kapacitou 100GB (5400rpm) využívá ke komunikaci rozhraní SATA. Není proto problém disk vyjmout a připojit jej například kvůli záloze dat do stolního počítače.

Protože jde o malé řešení, dojem lehce kazí integrované grafické jádro Intel GMA950, které je součástí použité čipové sady Intel 945GM. Jde o grafiku čistě pro práci, nikoliv pro hraní her. To ostatně potvrdilo i měření pomocí stařičkého Aquamarku3, kde byl výkon karty oceněn 666 body, což je přibližně 100x méně, než je potřeba pro obstojné hraní. Pro práci a sledování videa však není grafické jádro brzdou.

Kámen úrazu - provozní doba

Jak jsme později zjistili, můžete si V100 pořídit s 3- nebo 6ti článkovou baterií. JDo testu bohužel dorazila ona menší, která ve stavu "nicnedělání" udržela notebook při životě téměř dvě hodiny, avšak pod zátěží se sotva dožila hodiny.

V případě většího notebooku bychom to byli ochoteni tolerovat, avšak u ultrapřenosného mrňouse, u kterého jde o zásadní vlastnost to bohužel možné není. Kapacita 2600mAh je zkrátka tragicky málo. Baterie s dvojnásobným výkonem sice zvedne váhu z 1,8kg lehce nahoru, ale rozhodně stojí za to si ji pořídit.

Vista ready

Když překousneme rozčarování z krátké výdrže na baterie, je zde ještě jedna maličkost, která nemusí každému sednout. Lesklý displej. To však není ani zápor, ani klad, je to jen otázkou vkusu.

Přestože se Lenovo V100 dodává s operačním systémem MS Windows XP Pro, řadu uživatelů jistě potěší nálepka "Vista Capable". Kdo tedy bude chtít brzy přejít na nový OS Microsoftu, nebude mít s tímto notebookem žádný problém.

Notebook při běžné kancelářské práci téměř nehřál a byl příjemně tichý. Ani s rostoucím zatížením nebyl s hlučností problém, pouze vzduch vycházející z výdechu na levém boku značně zvyšoval teplotu okolního šasi. To je však pochopitelné.

Závěr

Ultrapřenosný notebook Lenovo 3000 V100 patří konstrukčně a také výkonnostně mezi to nejlepší, co lze u 12" subnotebooků pořídit. Jedinou nepříjemností je použití 3-článkové baterie, která jej zvládne pohánět necelé dvě hodiny.

Sečteno, podtrženo: za přibližně 39 000Kč bez DPH uživatel dostanete kvalitní pracovní nástroj s maximálním vybavením v miniaturním balení, který je navíc připraven pro nový operační systém Windows Vista. A to se cení. 

Technické specifikace

Procesor: Intel Core Duo T2400

RAM: 1GB DDR2 (2 x 512)

Pevný disk: 100GB SATA

Mechanika: DVD+-RW

WiFi: a/b/g

Rozhraní: 3x USB 2.0, 1x FireWire, 1x Express Card, 1x D-Sub, 1x Audio In, 1x Audio Out, 1x RJ45 (LAN), 1xRJ11 (modem)

Čtečka karet: SD, MMC, MS, MS Pro, xD Picture

Rozměry: 305 x 227 x 31,75 mm

Váha: 1,8Kg

Výdrž: 2,2hod (reálně 1,5)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám