Hlavní obsah

AMD začne v září dodávat na trh 65nm čipy

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý největší výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices je připraven ještě v září dodat na trh první sérii čipů vyrobených 65nanometrovým procesem. Podle analytiků si tak AMD s uvedením 65nm výrobků oproti původním plánům pospíšila.

Článek

Vedoucí výroby Toralf Gueldner z fabriky AMD v německých Drážďanech podle deníku The Inquirer uvedl, že výroba 65nm čipů začala již v srpnu, v září už poplynou na trh jejich první dodávky.

Gueldner nicméně neřekl, kterých produktů se 65nm proces týká a zda dojde k dalšímu navýšení jejich frekvence a tedy i výkonu. AMD před dvěma lety přestoupila ze 130nm výroby na 90nm. Jako první začala s 90nm čipy pro mobilní systémy, následovaly procesory pro stolní počítače, nakonec společnost přistoupila k výrobě 90nm serverových jader a vysoce výkonných CPU pro desktopy.

Podle neoficiálních informací plánuje Advanced Micro Devices uvést v závěru tohoto roku 65nm procesory Athlon 64 X2 4200+ (2,2GHz, 1MB cache - 512KB na každé jádro), 4400+ (2.20GHz, 2MB cache - 1MB na každé jádro),  4600+ (2.40GHz, cache - 512KB na každé jádro), a 4800+ (2.40GHz, 2MB cache - 1MB na každé jádro). Uvedené mikročipy jsou určeny pro novou patici AM2, která pomalu nahrazuje starší socket 939.

Obecně se soudí, že první produkty AMD vyrobené 65nm procesem nebudou patřit do top výkonné kategorie. Stalo se už totiž jakousi tradicí, že firma k užití nejmodernější technologie pro nejvyšší segment svých čipů přistupuje až poté, co celý proces dokonale odladí a vylepší.

Procesory vyráběné 65nm technologií budou vyjíždět z fabriky Fab36, která by měla být plně přestavena na 65nm produkci ve druhé polovině příštího roku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám