Hlavní obsah

Apple má nový Mac se 64bitovým Intel Xeon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Apple představila nový Mac Pro, kterým završila přechod počítačů Apple na čipy výrobce Intel. Mac Pro, 64bitová pracovní stanice, obsahuje pár dvoujádrových procesorů Intel Xeon s taktovací frekvencí až 3,0 GHz.

Článek

"Apple úspěšně zvládl přechod na procesory Intel za pouhých sedm měsíců - přesně za 210 dní," uvedl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. "A jakým lepším produktem přechod dokončit, než pracovní stanicí Mac Pro."

Inovovaný Mac Pro je vybaven dvoujádrovými procesory Intel Xeon řady 5100 s mikroarchitekturou Intel Core. Podle Apple je ve "standardních" testech Mac Pro až dvakrát rychlejší než Power Mac G5. Údaje týkající se výkonu je nutné brát s rezervou, především záleží na tom, jak jsou jednotlivé programy optimalizovány pro různá prostředí. 

Procesory Intel Xeon nabízejí kmitočet až 3,0 GHz, každý obsahuje 4MB sdílenou L2 cache a nezávislou systémovou sběrnici s taktem 1,33 GHz. Systém doplňují paměti standardu DDR2 s taktem 667 MHz.

Nový Mac Pro může být osazen až čtyřmi pevnými disky Serial ATA s kapacitou 500 GB, podporovány jsou dvě optické jednotky pro simultánní čtení a zápis na disky CD a DVD. Každý Mac Pro obsahuje tři rozšiřovací patice PCI Express plné délky a jednu grafickou patici PCI Express.

Kvůli rychlému a praktickému připojení nejpoužívanějších externích zařízení nabízí čelní panel počítače Mac Pro jeden port FireWire 800, jeden port FireWire 400 a dva porty USB 2.0. Navíc jsou k dispozici další porty FireWire 800, FireWire 400 a tři porty USB 2.0 na zadním panelu. Mac Pro dále obsahuje dva porty gigabitového ethernetu, optický digitální vstup a výstup, analogový zvukový vstup a výstup a volitelná zabudovaná rozhraní AirPort Extreme a Bluetooth 2.0+EDR.

Každý Mac Pro je standardně vybaven grafikou NVIDIA GeForce 7300 GT s 256 MB grafické paměti, jež podporuje dva monitory a 30" monitor Apple Cinema HD Display. Volitelně jsou k dispozici grafické karty ATI Radeon X1900 XT a NVIDIA Quadro FX 4500 s 512 MB grafické paměti, které podporují až dvě 30" obrazovky Apple Cinema HD Display. Quadro FX 4500 zároveň obsahuje stereo 3D port k připojení brýlí pro aplikace se stereo zobrazením. Mac Pro podporuje až čtyři grafické karty PCI Express, takže je schopen najednou obsloužit až osm obrazovek..

Co se týče softwarové výbavy, pak v každém počítači Mac Pro našel domov operační systém Mac OS X 10.4.7 Tiger s nativními aplikacemi Safari, Mail, iCal a iChat AV. Mac OS X Tiger obsahuje technologii pro překlad softwaru Rosetta, která umožňuje uživatelům provozovat většinu aplikací napsaných pro Mac OS X na procesorech PowerPC.

Ceny a dostupnost

Mac Pro ve standardní konfiguraci se dvěma dvoujádrovými procesory Intel Xeon 2,66 GHz již je na českém trhu k dispozici za doporučenou koncovou cenu 85 199 Kč vč. DPH.

Standardní konfigurace Mac Pro obsahuje:

  • dva dvoujádrové procesory Intel Xeon 2,66 GHz;
  • 1GB paměti DDR2 667 MHz ECC s úplnou mezipamětí a s možností rozšíření na 16 GB;
  • NVIDIA GeForce 7300 GT s 256MB paměti GDDR2 SDRAM;
  • pevný disk 250GB Serial ATA (3Gb/s) s rychlostí 7200 rpm;
  • optickou jednotku SuperDrive 16x s podporou dvouvrstvých médií (DVD+R DL/DVD+-RW/CD-RW);
  • čtyři patice PCI Express: jedna grafická patice s dvojnásobnou šířkou a tři rozšiřovací patice plné délky;
  • myš Mighty Mouse a klávesnici Apple Keyboard.

Poprvé v historii má uživatel v České republice možnost nakonfigurovat si svůj stroj přesně podle svých požadavků. Kromě standardní konfigurace je možné objednat Mac Pro v téměř 5 miliónech konfigurací na zakázku. Na výběr jsou dvoujádrové procesory Intel Xeon 2,0 GHz nebo 3,0 GHz či až 16GB paměti DDR2 667 MHz ECC s úplnou mezipamětí (fully-buffered). Úplný seznam volitelných konfigurací je k dispozici na webu http://www.apple.cz/cze/apple/hardware/macpro/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám