Hlavní obsah

Výrobce laptopů vyděsily hořící baterie, chtějí se domluvit na standardu

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Apple, Dell, Hewlett-Packard a Lenovo plánují vyvinout vlastní standard napájecích článků pro notebooky a kapesní počítače. Zástupci uvedených firem si od tohoto kroku slibují dosáhnout vyšší spolehlivosti baterií a rovněž snížit výrobní náklady.

Článek

Podle deníku E-Commerce Times se mají příští měsíc sejít v San Jose zástupci firem Apple, Dell, Hewlett-Packard a Lenovo a dohodnout se na standardu lithium-ion baterií pro mobilní zařízení.

Zmíněné společnosti jsou zástupci organizace IPC, která sdružuje kolem 2400 členů, jenž se podílejí na přípravě, vývoji a finálním doladění elektronických komponent.

Plánovaná schůzka, na které se mají společnosti shodnout na jednotném bateriovém standardu, nepřichází jako blesk z čistého nebe. Naopak - předcházela jí poměrně závažná "bateriová krize", kterou způsobila japonská Sony svými nekvalitními produkty [celá zpráva].

Kvůli závadným energetickým článkům musel americký Dell svolat do servisu několik miliónů přístrojů, konkurenční Apple Computer na tom byl podobně. Baterie vyrobené Sony se mohou totiž vznítit, eviduje se již několik případů, kdy tyto špatné součástky způsobily újmu na zdraví. 

Na otázku, proč společnosti zatoužily po bateriovém standardu až nyní, odpověděl John Gross ze společnosti Dell, že dříve to nebylo možné, protože "se firmy bály prozrazení vlastních patentů".

Podle Grosse však jednotný standard stejně nebude na světě dříve než v červenci příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám