Hlavní obsah

Britský hudební průmysl loni kvůli pirátům přišel o 6,9 mld. Kč

LONÝN

Britský hudební průmysl loni v důsledku pirátského kopírování CD přišel zhruba o 165 miliónů liber (6,9 miliardy korun). Vyplývá to z odhadů sdružení Britského fonografického průmyslu (BPI).

Článek

Organizace uvedla, že ztráty převyšují součet tržeb z 13 alb, která se loni v zemi umístila na seznamu nejprodávanějších CD. Jde třeba o alba Jamese Blunta a Robbieho Williamse či skupin Kaiser Chiefs, Gorillaz či Coldplay.

BPI odhaduje, že ročně se v Británii prodá asi 37 miliónů pirátských kompaktních disků. Průzkum organizace ukázal, že 45 procent ze zhruba 2000 dotázaných starších 15 let, by si prý koupilo originál, pokud by nebyly dostupné nelegální kopie. Na základě toho BPI odhadl ztráty na zmiňovaných 165 miliónů liber.

S prodejem nelegálních nosičů se potýká i Česko. Prakticky každý měsíc z některého kraje přicházejí zprávy, že úřady zabavily pirátská CD či DVD.

V květnu, jen několik dní po české premiéře filmového hitu Šifra mistra Leonarda, bylo možné sehnat jeho nelegální kopii na tržišti. Před několika dny Česká obchodní inspekce v Hoře Svatého Šebestiána zabavila padělky za 80 miliónů korun. Byly mezi nimi i falzifikáty CD a DVD.

Reklama

Výběr článků

Načítám