Hlavní obsah

Intel vyzval k optimalizování programů pro vícejádrové čipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Intel uvolní počátkem tohoto týdne softwarový balík, který umožní vývojářům optimalizovat současné aplikace tak, aby byl jejich běh urychlen použitím vícejádrových procesorů.

Článek

Situace ohledně procesorů se dvěma a více jádry je totiž v současnosti nedobrá - řada současných programů většího výkonu, který nabízí více výpočetních jednotek v jednom procesoru, totiž neumí využívat.

Chipzilla předpovídá, že již koncem tohoto roku bude kolem 70 procent všech jí produkovaných čipů vícejádrových. Právě nová softwarová utilita, která by měla zvýšit výkon tzv. multicore čipů i v běžných kancelářských programech, má pomoci zákazníkům rozhodování, zda stále setrvat u mnohdy levnějších jednojádrových procesorů, nebo zda investovat do vícejádrových systémů.

Nový produkt nazývá firma jako Intel Threading Building Blocks. Aplikace doplní již existující programy Thread Checker 3.0 a Intel Thread Profiler 3.0, které již podporují 64bitové operační systémy a prostředí Linux.

Jednou z aplikací, která již byla optimalizována pro vícejádrové čipy, je například Adobe Premier 2.0. Intel dodal, že upravení programu pro dvou a vícejádrové procesory sice vyžaduje značné množství práce, avšak odrazí se to na dramaticky zrychleném běhu daného softwaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám