Hlavní obsah

Apple zaplatí Creative 100 miliónů dolarů kvůli iPodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Společnost Apple Computer zaplatí konkurenční firmě Creative Technology 100 miliónů dolarů. Snaží se tak smírně řešit všechny spory o patenty na svůj populární hudební přehrávač iPod.

Článek

Dohodou získá Apple licenci k užívání patentu Creative ve svých produktech. Smlouvou mezi oběma firmami končí platnost pěti navzájem podaných žalob a odstraňuje veškerou právní nejistotu, uvedl generální ředitel Apple Steve Jobs.

Singapurská firma Creative v květnu [celá zpráva] podala na Apple žalobu za porušování patentu na svůj přehrávač Zen. Apple následně v červnu podal protižalobu na porušování vlastních patentů, a Creative, jenž je na světě druhým největším výrobcem přehrávačů MP3, poté hnal případ ke Komisi pro zahraniční obchod USA.

Creative později oznámil, že vstoupí do programu "Made for iPod" a začne vyrábět pro Apple příslušenství k ipodům, zejména sluchátka. Akcie Creative tímto oznámením posílily závěrem týdne o 26 procent.

Nejnovější iPod Video dovoluje uložit a následně reprodukovat audio, video i fotografie. jeho cena začíná od necelých 7000 korun. Konkurenční produkt od Creative s podobnými funkcemi Zen Vision:M je nabízen za podobnou cenu, tak masivních prodejů jako iPody se však zatím nedočkal.

Apple Computer uvedl přehrávač iPod na trh v roce 2001. V současnosti drží 72 % amerického trhu. Creative ovládá přibližně 10 %.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám