Hlavní obsah

Hardware 27/2006: Wacom Volito2 bezdrátově a bez baterií

Novinky, Marek Schäferling

Myš je jako ovládací prvek vhodná maximálně pro klikání na ikonky nebo hraní her. Kdo však potřebuje přesnost a přirozené intuitivní ovládání, měl by se zajímat raději o jiná polohovací zařízení. Wacom Volito2 je levný tablet, který kromě ceny zaujme také kvalitou zpracování a výbornou funkčností. Ale opravdu je o tolik lepší než zavedená myš?

Článek

"A k čemu, že je ta tableta..."

"A k čemu, že je ta tableta...""Říká se tomu TABLET", uvedl jsem název staronového zařízení na mém stole na pravou míru. "Stejně jako myší tím ovládáš kurzor na obrazovce, ale narozdíl od myši používá absolutní souřadnice."

"A k čemu, že je ta tableta...""Říká se tomu TABLET", uvedl jsem název staronového zařízení na mém stole na pravou míru. "Stejně jako myší tím ovládáš kurzor na obrazovce, ale narozdíl od myši používá absolutní souřadnice.""Aha", zazněla téměř duchaplně odpověď. "A k čemu je to dobrý?"

"A k čemu, že je ta tableta...""Říká se tomu TABLET", uvedl jsem název staronového zařízení na mém stole na pravou míru. "Stejně jako myší tím ovládáš kurzor na obrazovce, ale narozdíl od myši používá absolutní souřadnice.""Aha", zazněla téměř duchaplně odpověď. "A k čemu je to dobrý?"Chvíli jsem přemýšlel, jak rozetnout Gordický uzel. "Můžeš s tím psát na počítači jako perem, upravovat fotografie nebo rýsovat."

"Mmm", ozval se tradiční signál pochopení.

Předchozí výňatek z rozhovoru velmi stručně, avšak vcelku výstižně, vystihuje podstatu elektronického pera zvaného tablet. Tablety se vyznačují především absolutním systémem souřadnic a naprosto přirozeným ovládáním. Co to znamená se pokusím vysvětlit dále.

Absolutní souřadnicový systém

Volito 2 je druhý nejlevnější tablet na trhu (vynecháme-li některé parodie na tablet), ale samozřejmě má veškerou funkčnost dražších profesionálních nástrojů. Patří sem i pracovní plocha, jenž se po instalaci ovladačů změní na poměrný obraz monitoru.

Ona plochá destička tvořící základnu pro tablet snímá pohyb indukčního pera tabletu nad ní, přičemž nepředává do počítače informace o pohybu, avšak souřadnice. Pokud tedy perem ukážete do pravého horního rohu aktivní plochy tabletu, kurzor se na monitoru objeví také vpravo nahoře, ať byl předtím kde chtěl.

Tomu se říká absolutní souřadnicový systém. Ovladače umožňují i režim klasické myši, kdy je zpracováván pohyb, nikoliv pozice. Tato možnost je ale téměř nepoužitelná, neboť tablet rozezná pero celých 5mm nad aktivní plochou, takže při přesouvání je nutné pero nejprve pořádně zvednout.

A6 je větší, než si myslíte

Aktivní plocha, neboli prostor, kde tablet snímá souřadnice pera, je u Volita 2 rozměru archu papíru A6. Pro většinu lidí je představa práce na tak malém prostoru nepochopitelná, avšak při prvním kontaktu jsou předsudky zapomenuty.

Při práci s myší totiž rukou pohybujete překvapivě málo. Zato k překlenutí celé obrazovky musíte při práci na Volitu 2 překonat několikanásobně větší vzdálenost (cca 6x). Zpočátku vám proto připadá tablet jako necitlivý, což si však odporuje se specifikací 1016lpi.

Po chvilce cviku přijdete na to, že narozdíl od myši se kurzor chová přesně tak, jako potřebujete. Nízká citlivost je rázem zapomenuta, neboť hlavní je dokonalé splynutí s pohybem ruky, které tablety nabízí.

Papírová specifikace

Volito 2 je, jak sám název napovídá, druhou generací dostupného tabletu pro amatérské grafiky a domácnosti. I přes to však nabízí překvapivě hodně - především co se týče komfortu.

Při rozměrech 200,6 x 205,2 x 12,9 mm se vejde na většinu domácích stolů, například místo podložky pod myš, kterou stejně brzy zahodíte. K základně vede jediný 1,5m dlouhý USB kabel. Tablet se napájí přes USB, a protože spotřebuje pouze 0,2W, není potřeba přídavný napájecí zdroj.

Pero tabletu má tloušťku 12,5mm při délce téměř 15cm a váze pouhých 12g. Kromě hrotu s funkcí levého tlačítka myši (lze přenastavit) a 512 úrovni přítlaku, na něm najdeme ještě dvě tlačítka na palec a ukazovák. Ta se používají jako pravé tlačítko myši a například jako guma (u kreslících aplikací).

Pero je bezbateriové, bezdrátové, takže nikdy nenastane problém s vybitými bateriemi, které dochází vždy v ten nejnevhodnější okamžik.

Práce a (potom) zábava

Největším přínosem je Volito 2 při retušování fotografií. Narozdíl od myši je mnohem obratnější a hrot citlivý na přítlak taktéž vykoná své. Například klonování obrazu nebo dobarvování je s ním mnohem snazší.

Fotografie ale není jedinou oblastí, kde tablet odkáže myš do role náhradníka. I při práci ve s kreslícími nástroji jako Flash nebo Freehand je s Volitem 2 mnohem příjemnější spolupráce. Jedinou výjimkou je tak CAD a rýsování. Pro tento druh aplikací je přeci jen A6 příliš málo.

Závěr

I když jde o jeden z nejlevnějších tabletů, nezapře Volito 2 svůj původ. Společnost Wacom prostě umí. Tablet je nejen designově velice podařený, velice dobrých výsledků dosahuje i při práci. Doporučuji jej však používat maximálně s 19" displeji s rozlišením max. 1280x1024. Při větším se převzorkování malé plochy A6 tabletu odrazí v znatelné nepřesnosti.

Trávíte-li denně pár desítek minut nad úpravou snímků či kreativní činností spojenou s kreslením a myš vám ne zcela vyhovuje, je tablet jistě tím pravým. A pokud nechcete hned na začátku investovat do dražších polo- a  profesionálních nástrojů, je Volito 2 ideální vstupenkou do světa tabletů.

Wacom Volito2

  • Rozměry:200,6 x 205,2 x 12,9 mm
  • Aktivní plocha:127,6 x 92,8 mm
  • Rozlišení: 1016 lpi
  • Tlačítek: 2 + hrot
  • Úrovní přítlaku: 512
  • Konektor: USB 1.1
  • Cena (s DPH): 1600Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám