Hlavní obsah

Čtyřjádro od Intelu pracuje na taktu 2,66GHz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Intel finišuje s přípravou nového mikročipu se čtyřmi jádry. Podle nejnovějších informací by se novinka měla objevit na trhu v závěru tohoto roku s kmitočtem 2,66GHz.

Článek

Čtyřjádro, které Intel uvede pro osobní počítače, je postaveno na architektuře Core 2 Extreme. Podle webové stránky HKEPC bude čip pracovat s 1066MHz sběrnicí a svým výkonem se zařadí mezi top produkty, které firma nabídne technologickým nadšencům a náruživým hráčům.

Novinka by měla na trhu nahradit dosavadní high-endový mikroprocesor Core 2 Extreme s kmitočtem 3,2GHz, avšak s "pouhými" dvěma jádry. Experti soudí, že Intel začíná pomalu upouštět od vysoké frekvence čipů, kmitočet nahrazuje vyšším počtem jader.

Čtyřjádrový macek Core 2 Extreme se sestává ze dvou Conroe čipů, které jsou vloženy do jednoho obalu. Procesor bude obsahovat od 4 do 8MB vyrovnávací paměti druhé úrovně. Jeho cena se podle stránky HKEPC pohybuje na úrovni 999 dolarů (asi 22 000 korun) za jednotku při odběru 1000 kusů.

Avšak není vše zlato, co se třpytí a ani čtyřjádrový mikročip nemusí nutně podávat výkon vyšší nežli procesor s o něco vyšším kmitočtem, avšak vybavený jednou výpočetní jednotkou. Řada aplikací totiž stále neumí zužitkovat výkon dvoujádrového či vícejádrového čipu a častokrát běhají lépe na jednojádru s vyšší kmitočtem než na dualcore/quadcore s pomalejším taktem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám